Voormalig wereldkampioen Jacques Villeneuve is niet te spreken over het feit dat de zestienjarige Max Verstappen volgend jaar actief is in de Formule 1.

Villeneuve vindt het huidige superlicentie systeem 'zinloos' nu Verstappen in 2015 te bewonderen zal zijn in de bolide van Toro Rosso. Volgens de Canadees moet een coureur de nodige ervaring hebben voordat hij in de Formule 1 uitkomt.

"Het maakt niet uit hoe getalenteerd hij ook is", aldus Villeneuve tegen Autosport.com. "Een superlicentie moet waardevol zijn. Niet dat je 300 kilometer hebt gereden en het gelijk goed is. Het huidige systeem heeft iets gebrekkigs."

"Het is als het krijgen van alle cadeautjes, terwijl je eigenlijk niets hebt verdiend. Maar er is iets van hoe jonger, hoe beter. Wat is de volgende stap? Een team die iemand van 15 jaar contracteert om dat beeld alleen maar sterker te maken?"

Riskant

Verstappen wordt de jongste rijder in de geschiedenis van de Formule 1. De Nederlander heeft dan pas één jaar in de Formule 3 achter de rug. Villeneuve noemt de stap 'riskant'.

"Hij is nog maar een jongen. Je neemt in het ziekenhuis ook niet een zestienjarige, die niet eens op de universiteit heeft gezeten, aan als dokter, ook al is hij nog zo goed en intelligent. Je moet het verdienen, want dat is de enige manier om een man te worden."

De wereldkampioen van 1997 is er dan ook van overtuigd dat de komst van Verstappen niet goed is voor de sport, zelfs als de zoon van oud-coureur Jos Verstappen gelijk succesvol is.

"Het is het ergste wat de Formule 1 ooit overkomen is, omdat het twee effecten zal hebben. Het zal Verstappen kapot maken of, als hij gelijk succesvol is, dan zal de Formule 1 nietszeggend worden. Het zal niemand goed doen."