AMSTERDAM - Nu de landstitel (de eerste sinds 1998) nadrukkelijk in zicht is, blijkt dat Ajax moeite heeft met de spanning en de druk. De Amsterdammers wisselden in het duel met FC Utrecht een goede eerste helft af met een slechte tweede, waarin ze vooral een angstige en labiele indruk maakten. Trainer Koeman noemde de 1-0 dan ook een gelukkige zege.
Ajax

Al te lang wilde hij niet stilstaan bij de tweede helft. "We missen misschien een stukje ervaring. Met Grim en Bergdolmo hebben we slechts twee spelers die gewend zijn aan de druk van een kampioenschap. Maar ik zie ook ploegen met meer kwaliteiten dan wij een voorsprong weggeven."

Op basis van de eerste helft concludeerde Koeman, die zelf als coach nog geen prijs heeft gewonnen, dat zijn ploeg "klaar is voor de laatste reeks". Volgende week zondag wacht
FC Den Bosch
NEC

Wie de tweede helft van Ajax aanschouwde, kreeg geen moment het gevoel dat de aanstaande kampioen te zien was. Maar dat geldt ook vaak voor wedstrijden van
PSV
Feyenoord
FC Groningen

Wisselvalligheid kenmerkt het spel al het hele seizoen. Koeman geeft de spelers volop vertrouwen en het systeem biedt ook houvast. Opnieuw speelde Ajax 4-4-2 (een systeem dat meer zekerheid biedt), met Van Halst en Galasek als controleurs op het middenveld en Hossam en Machlas in de spits.

Van der Meyde was terug in het elftal, ten koste van Pienaar. De Arnhemmer was voor de rust een van de gevaarlijkste spelers. Op zijn voorzet had Machlas in de 24e minuut moeten scoren. Daarvoor had Van Halst al de 1-0 moeten maken. Utrechter Bosschaart ging in de fout, maar in plaats van zelf het doel te zoeken gaf Van Halst de bal aan Hossam. Die stond echter buitenspel.

In de 41e minuut opende Hossam de score. Dat was een hoogstandje, zowel de voorbereiding als de afronding. Linkerverdediger O'Brien speelde vier man uit en gaf een hoge voorzet. Hossam hield de bal binnen, kapte Zwaanswijk uit en schoot vanuit schier onmogelijke positie knap binnen. Voor de Egyptenaar was het al zijn negende treffer in de laatste acht wedstrijden.

Pas op slag van rust kreeg Utrecht de eerste kans, een kopbal van Zwaanswijk op de onderkant van de lat. Na de hervatting leek het wel alsof Ajax een metamorfose had ondergaan. Hossam en Van der Meyde kregen nog een goede scoringskans, maar de Amsterdammers wankelden. De ploeg was als een koorddanser op een dun draadje. Utrecht verzuimde het laatste zetje te geven.

/DOSSIEREredivisie