HOORN - Max van Heeswijk heeft het sprintersbal in de 44eRonde van Nederland geopend. De renner van US Postal, de ploeg van LanceArmstrong, won in de massasprint de eerste etappe van Oudenboschnaar Hoorn over 205 kilometer. Dankzij de bonificatieseconden diehij met zijn zege verdiende, is hij ook de leider in het algemeenklassement.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In de Ronde van Nederland van dit jaar lijkt op de naam na nietsveranderd. Om de internationale aspiraties van de organisatoren teonderschrijven, heet de Nederlandse profronde tegenwoordig EnecoTour. De eerste etappe verliep echter zoals het hoort in degrootste Nederlandse etappekoers. Een paar vroege vluchters, diever mogen uitlopen met vervolgens een langzaam maar zekerversnellend peloton, dat net voor de finale de vluchters terugpakt.

In de eerste etappe was de rol van vroege vluchter voor Alainvan Katwijk van BankGiroLoterij, die samen met de Belg Tony Brackeen de Italiaan Francesco Secchiari al snel de groep ontvluchtte.Rabobank en de sprintersploegen waren de jagers in het peloton.Maar van vermaarde sprinters als Alessandro Petacchi en RobbieMcEwen geen spoor.

Max van Heeswijk was de afmaker van dienst. Met een vroegeaanzet had hij zijn collegasprinters verrast. "Dat is mijn kracht.Dus ging ik als eerste. Het was nog wel ver en de de wind stond opkop. Even twijfelde ik welke versnelling ik moest kiezen, maar hetging zo lekker dat ik voor de zwaarste koos. En toen was het hopen,maar niemand kwam er voorbij."

Van Heeswijk

Het was de elfde zege van het seizoen voor de Limburger en zijnderde ritzege in de diverse Rondes van Nederland. Zijn deelname aande Olympische Spelen heeft Van Heeswijk niet verzwakt. "Het waswel heel zwaar door de hitte. Vorige week ging ik thuis zomaartegen de vlakte. Een blackout of zo. Maar een week rustig trainenheeft ervoor gezorgd dat ik me superfit voel."

In deze Eneco Tour ziet Van Heeswijk meer perspectief voorzichzelf dan alleen massasprints, zeker gezien zijn vormpeil."Waarom niet? Ik heb dit seizoen al vaker laten zien dat ik inkleine rittenkoersen ook voor het klassement kan rijden. Bovendienligt de laatste etappe over de Limburgse heuvels me wel. Als ikmaar niet teveel tijd verlies in de tijdrit van donderdag."