Sebastiaan Verschuren is donderdag op de vierde dag van de Europese titelstrijd langebaan in Berlijn doorgedrongen tot de halve finales van de 100 meter vrij. Inge Dekker kwam door de series van de 100 vlinder.

Verschuren kwam in de ochtendsessie tot een tijd van 48,92. Hij ging hiermee als vierde door. De Italiaan Luca Leonardi was de snelste in 48,66 in de series.

Joost Reijns redde het niet. Hij werd met een tijd van 50,53 in de series 39e.

Verschuren finishte woensdagavond als zesde in de finale van de 200 meter vrij en moest dus snel omschakelen naar zijn volgende afstand. "De knop moest inderdaad snel om, in het verleden zat er vaak nog een dag extra tussen, maar ik denk dat het gelukt is. Ik heb lekker gezwommen vanochtend."

Uit de analyse van zijn race in de eindstrijd van de 200 vrij bleek dat de Amsterdammer het met name in de keerpunten had laten liggen. "Terwijl het wel goed gaat in de trainingen. Het blijft zeker een probleem dat het er in de races nog niet uitkomt."

Verschuren weet niet helemaal zeker wat de verklaring daarvoor is. "Het lijkt wel of ik niet helemaal bezig ben met het uitkomen bij de keerpunten. Gelukkig zijn er twee keerpunten minder op de 100 meter."

Dekker

Dekker zwom in de series van de 100 meter vlinderslag ook naar de vierde tijd: 57,95. Hiermee plaatste de 29-jarige Nederlandse zich zonder problemen voor de halve finales.

De Deense Jeanette Ottesen was met 57,42 de beste in de ochtendsessie. De Zweedse favoriete Sarah Sjöström deed het rustig aan klokte de tweede tijd (57,80).

Dekker eindigde eerder dit toernooi als vierde in de finale van de 50 vlinder, maar aangezien dat geen olympisch onderdeel is de Drentse zich onder coach Martin Truijens meer gaan richten op de dubbele afstand. "Bij de Spelen van Rio moet het op de 100 vlinder gebeuren."

De ervaren zwemster had zich nog niet volledig gegeven in de series. "Je weet wat je moet doen, wat je opdracht is om de halve finales te halen. Op de tweede 50 meter heb ik niet helemaal doorgetrokken."

De halve finales van de 100 vrij en 100 vlinder staan donderdagavond op het programma. De finales zijn op vrijdagavond.

Weertman

Ferry Weertman verzekerde zich later op de ochtend van een plek in de finale van de 800 meter vrije slag. De Europees kampioen op de 10 kilometer open water kwalificeerde zich met een tijd van 7.57,80 als achtste en laatste.

Weertman was even bang dat zijn tijd niet genoeg was. ''Gelukkig is het toch gelukt, want ik wilde mij graag revancheren omdat het op de 400 vrij niet lukte. Ik merk toch wel dat ik vermoeid ben na het open water. Ik kan net die extra procenten niet geven. Maar voor nu is het toch genoeg. Eenmaal in de finale kan er van alles gebeuren.''

Maarten Brzoskowski haalde het niet. Met 7.58,82 eindigde hij als dertiende, maar de 18-jarige debutant noteerde wel weer een persoonlijk record. ''Ik zwem voor het eerst onder de acht minuten, dus dat is wel heel mooi voor mij'', zei hij na afloop. "Ik ben hier om ervaring op te doen en ik leer heel veel."

Hoe ziet het programma van dag 4 van de EK zwemmen eruit?