Nacer Bouhanni heeft donderdag de vierde etappe van de Eneco Tour op zijn naam geschreven. De Fransman was de sterkste in de massasprint, die werd ontsierd door een finke valpartij.

Luka Mezgez spurtte namens Giant-Shimano naar de tweede plek, voor Giacomo Nizzolo.

Titelverdediger Zdenek Stybar was het voornaamste slachtoffer van de valpartij op minder dan 300 meter van de streep. De Tsjech kon geen kant op, werd over zijn stuur gelanceerd en landde hard met zijn gezicht op het asfalt.

De renner van Omega Pharma-QuickStep bloedde flink, werd lang behandeld en moest met een ambulance worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Lars Boom behield de leiding in het algemeen klassement, met vier seconden voorsprong op Tom Dumoulin. De komende drie dagen moeten de renners over parcoursen die achtereenvolgens lijken op de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race.

Zwieper

Frederik Veuchelen gingen al snel op avontuur in de rit van 179 kilometer van Koksijde naar Ardooie, de eerste etappe op Belgisch grondgebied.

In het begin kreeg hij zijn landgenoot Kenneth Vanbilsen mee, maar die liet zich al snel terugzakken in het peloton. Veuchelen bleef alleen over en pakte meer dan zes minuten voorsprong. Dat bleek te weinig om het peloton voor te blijven. De renner van Wanty-Groupe Gobert werd zo'n 25 kilometer voor het einde teruggepakt.

Enkele renners probeerde na de samensmelting weg te springen en Daniel Oss pakte ook een seconde of twintig, maar de Italiaan strandde op zes kilometer van de streep. Zonder André Greipel - de Duitser moest in beginfase van etappe de strijd staken wegens ziekte - ging het peloton af op een massasprint.

Een zwieper van Giant-renner Reinardt Janse van Rensburg zorgde in de laatste hectometers voor een massale valpartij, maar Bouhanni had daar geen last van en was de beste van een uitgedund groepje.

André Greipel geeft op in Eneco Tour