PATRAS - Na zilver in het landentoernooi heeft Verona van de Leur het Nederlandse turnen een nieuw succes bezorgd. De 16-jarige nationaal kampioene behaalde zaterdag op het EK turnen zilver in de meerkamp. Ze gaf in het Griekse Patras slechts 0,05 punt toe op de Russische Svetlana Khorkina.

De zeven jaar oudere routinier werd voor de derde keer Europees kampioene. Daarmee evenaarde ze het record van de Roemeense Nadia Comaneci. Achter Khorkina en Van de Leur ging het brons naar Alona Kvasha uit de Oekraïne. Ze gaf ruim een punt prijs op de twee kemphanen. Suzanne Harmes, debutante op het EK senioren, werd zesde.

Van de Leur was dolblij met haar zilver. "Dit had ik absoluut niet verwacht", stamelde ze. "Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik Europees kampioene kon worden." De turnster uit Waddinxveen gaf de titelstrijd op het laatste onderdeel, vloer, een dramatische ontknoping. Zelf turnde ze een vrijwel perfecte oefening die door de jury gewaardeerd werd met 9,562.

Door die score moest Khorkina 9,328 turnen om de titel te veroveren. De Russin speelde op safe, drukte haar uitgangswaarde naar 9,70 en leek de titel gaandeweg haar oefening alsnog te verliezen. Nadia Comaneci, de olympisch kampioene van Montreal, wist op de tribune zeker dat Van de Leur Europees kampioene was. "Niet meer dan 9,250", bromde ze over de uitvoering van Khorkina voor de jury-uitslag.

De jury ging in beraad. De Wit-Russin Olga Koroleva beoordeelde Khorkina met 9,70, hetgeen een foutloze uitvoering zou betekenen. Ze werd door het hoofd van de jury teruggefloten en gaf tenslotte ,500.

Khorkina kreeg tenslotte 9,387, een oordeel dat door de toeschouwers met een oorverdovend fluitconcert werd ontvangen. "Schande", sprak Bart Conner, de echtgenoot van Comaneci en oud-olympisch kampioen. "Van de Leur was zonder twijfel de beste. Khorkina wint op naam en reputatie. De jury durft haar niet te passeren."

Bondscoach Frank Louter bleef diplomatiek. "Het was een dubbeltje op z'n kant", vond hij. "Meer kan ik er niet over zeggen. Ik moet nog langer met die mensen mee."

Bij Van de Leur kwam ook geen onvertogen woord over de lippen. Daarvoor was ze te blij met het zilver. "Ik kan me nog niet echt realiseren wat er allemaal gebeurd is. Ik leef in een roes." Zondag komt ze nogmaals in actie op drie toestelfinales, Harmes twee keer en Endel een.