Als Feyenoord erin slaagt om Colin Kazim-Richards definitief vast te leggen, is het niet zo dat de Turkse aanvaller op korte termijn al kan debuteren voor de Rotterdammers.

"Hij heeft nog tijd nodig om fit te worden", aldus Feyenoord-coach Fred Rutten donderdag op een persconferentie in aanloop naar het thuisduel met sc Heerenveen van vrijdag.

De oefenmeester benadrukte dat het nog niet helemaal zeker is dat Kazim-Richards naar De Kuip komt. Het is de bedoeling dat Feyenoord de 27-jarige Turk een seizoen huurt van Bursaspor.

Voor zijn periode bij Bursaspor kwam Kazim-Richards onder meer uit voor Fenerbahçe, Galatasaray en Olympiakos Piraeus.

Toegevoegde waarde

De 29-voudig Turks international speelde in februari zijn laatste wedstrijd voor Bursaspor, waar hij nog tot de zomer van 2017 vastligt voor een jaarsalaris van een miljoen euro.

Rutten: "Hij heeft wel getraind, maar volgens mij sindsdien geen wedstrijd gespeeld. We moeten het eerst zien, maar mijn gevoel zegt nu dat het nog even duurt voor hij aan kan sluiten."

Met twintig goals in 203 competitieduels lijkt Feyenoord met Kazim-Richard geen nieuwe doelpuntenmachine zoals de vertrokken Graziano Pellè was binnen te halen.

"Hij heeft in het verleden ook heel weinig als spits gespeeld, maar zal zeker een toegevoegde waarde zijn. We hebben met Mitchell te Vrede ook al een spits natuurlijk."

Eto'o

Toch zat die Te Vrede zondag tegen ADO Den Haag op de bank, al maakte hij als invaller in blessuretijd de winnende 1-0. "De kans is heel groot dat hij tegen Heerenveen wel speelt", verklapte Rutten alvast.

De opvolger van de vertrokken Ronald Koeman realiseert zich dat het publiek van Feyenoord een grotere naam in de spits wil zien. "Deze club heeft een beleid ingezet dat gebaseerd is op gezond blijven. Dan moeten we kijken naar de financiële overwegingen."

"We kunnen wel onverantwoorde risico's nemen met transfersommen, maar dan zit daar vaak een hoog salaris aan vast. Dat is een belemmering voor spelers om naar Nederland te komen. Ik had natuurlijk ook graag Eto'o willen hebben. Of die ook bij ons is aangeboden? Ehm, niet bij mij."

Na Pellè, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daryl Janmaat dreigt Rutten ook aanvoerder Jordy Clasie nog kwijt te raken. FC Porto heeft meer geld te besteden nu Steven Defour is vertrokken. "Ik houd me niet bezig met transfers. Het gaat om de spelers die we nu hebben", was Rutten kordaat.

Lees het laatste transfernieuws in de rubriek Transfertumult | Bekijk het transferoverzicht in de eredivisie