Dafne Schippers, Jamile Samuel en Churandy Martina hebben zich donderdag geplaatst voor de halve finales van de 200 meter bij de EK atletiek in Zürich.

De 22-jarige Schippers was in de derde serie van de voorronde amper twaalf uur na haar historische gouden medaille op de 100 meter duidelijk de beste in een tijd van 22,73.

Ook Jamile Samuel wist haar serie te winnen. De 22-jarige Amsterdamse, die op de 100 meter strandde in de halve finales, plaatste zich met een tijd van 23,10 voor de halve eindstrijd.

De tijd van Schippers was de snelste in de vijf series. De Britse Dina Asher-Smith kwam met 22,75 het dichtst in de buurt.

De van origine meerkampster veroverde woensdagavond op de de 100 meter haar eerste Europese titel bij de senioren.

Topfavoriete

Schippers is ook op de 200 meter de topfavoriete. Met haar nieuwe Nederlandse record van 22,34, half juli gelopen in Glasgow, voert ze de Europese seizoensranglijst aan.

Samuel is de nummer zeven op die ranking met een tijd van 22,72.

De halve finales van de 200 meter staan gepland voor donderdagavond om 19.42 uur. De eindstrijd vindt vrijdagavond om 20.25 uur plaats.

Martina

Bij de mannen eindigde titelverdediger Martina na een matige start als derde in zijn serie, precies voldoende voor directe plaatsing.

De 30-jarige sprinter kon nog niet helemaal overtuigen, maar met 20,60 zette hij wel zijn beste tijd van het seizoen neer. De Brit Adam Gemili was met 20,39 de snelste in de voorrondes.

Martina zint op eerherstel, want de 100 meter verliep verre van vlekkeloos. Hij wist op die afstand woensdag niet de finale te bereiken. "Mijn startblok schoot weg, waardoor ik niet meer op gang kwam. Dat kan gebeuren'', vertelde hij over die mislukte race.

"Nu ging het goed. Ik heb de halve finale gehaald in mijn beste seizoentijd en vanavond moet ik gewoon mijn best doen en nog harder gaan.''

Pijn weg

Martina heeft deze zomer op de atletiekbaan nog niet kunnen imponeren. Hij worstelde met een liesblessure, die hem weerhield van toptijden. Met 10,13 op de 100 meter en donderdag de 20,60 op de 200 is hij ver verwijderd van zijn nationale records van 9,91 en 19,85.

"De pijn is nu weg. Ik moet vooral zien de bocht door te komen in een goede positie en dan op het rechte stuk te versnellen.''

Ook de mannen lopen hun halve finales op donderdagavond en de finale op vrijdag.

Hoe ziet het programma van dag 3 van de EK atletiek eruit?Schippers: 'Heb maar zes uurtjes geslapen' Broersen begint zevenkamp met vijfde plaats op horden