Alberto Contador zal op zaterdag 23 augustus in Jerez de la Frontera toch aan de start staan van de Ronde van Spanje.

Dat laat de 31-jarige Spanjaard donderdag weten in een videoboodschap op YouTube.

Contador viel in de Ronde van Frankrijk uit nadat hij bij een harde val een scheenbeenbreuk opliep en had daardoor eigenlijk al een streep door de Vuelta gezet. Anderhalve week geleden stelde ook zijn ploeg Tinkoff-Saxo nog dat tweevoudig winnaar van de Ronde van Spanje (2008 en 2012) niet fit genoeg zou zijn.

'El Pistolero' komt daar nu op terug, omdat hij de laatste tijd flink vooruit is gegaan.

"Ik heb de laatste tien dagen op de fiets gezeten en woensdag was de eerste dag dat ik een berg op kon rijden zonder pijn te hebben in mijn knie. Dat doet me deugd en motiveert me om te besluiten dat ik de Ronde van Spanje zal gaan rijden."

Etappezege

Contador heeft weinig illusies dat hij kan strijden om de eindzege in zijn geboorteland. "Ik weet dat ik deze ronde heel anders zal moeten benaderen dan dat ik eerder in het seizoen gedacht had, of dat ik gepland had in de Tour, maar ik denk dat dit goed kan zijn zo aan het eind van het seizoen."

"Zo kan ik volgend jaar wellicht starten met een aantal garanties en misschien kan ik in de laatste week van de Vuelta meedoen om een etappezege."

De Ronde van Spanje, die op 23 augustus begint met een ploegentijdrit, kent zo een indrukwekkend deelnemersveld. Onder anderen Chris Froome, Alejandro Valverde, Peter Sagan, Nairo Quintana, Joaquim Rodriguez, Philippe Gilbert, Cadel Evans, Tom Boonen en Mark Cavendish doen mee. Chris Horner verdedigt bovendien zijn titel.

Er staan tien Nederlanders op de voorlopige startlijst: Stef Clement, Laurens ten Dam, Robert Gesink, Moreno Hofland, Wilco Kelderman, Maarten Tjallingii, Pim Ligthart, Wout Poels, Koen de Kort en Ramon Sinkeldam.