Tiger Woods heeft zichzelf teruggetrokken voor de Ryder Cup, de prestigieuze strijd tussen de Europese en Amerikaanse golfers die eens in de twee jaar wordt gehouden.

De veertienvoudig winnaar van een major heeft van zijn medische team het advies gekregen om zijn rug niet te veel te belasten.

"Ze hebben me geadviseerd om voorlopig niet te spelen of te trainen", aldus Woods in een verklaring. "Het Amerikaanse team en de Ryder Cup betekenen te veel voor me om niet op volle kracht te spelen."

De Amerikaanse captain Tom Watson liet begin deze week nog weten dat hij de fysieke situatie van Woods de komende weken in de gaten zou houden. Hij hoopte dat de voormalige nummer één van de wereld een van de Ryder Cup-captains zou kunnen worden.

"Ik heb met Watson gesproken en hoewel ik het zeer apprecieer dat hij een dergelijke rol voor mij in gedachten had, kan ik niet anders dan mezelf terugtrekken", laat Woods weten.

Teleurgesteld

De veertigste editie van de Ryder Cup heeft plaats tussen 26 en 28 september in Schotland, op de PGA Centenary Course. Europa is de titelverdediger. Woods deed zeven keer mee aan het evenement.

''Ik ben teleurgesteld dat Tiger Woods niet beschikbaar is en dat hij zich niet fit voelt'', liet Watson weten in een reactie. ''Mijn eerste wens is dat Tiger snel weer gezond is en kan golfen. Hopelijk is hij heel snel terug.''

Woods onderging in maart een rugoperatie, waarna hij in juni zijn rentree maakte. De 38-jarige Amerikaan bleef nog ver verwijderd van zijn topvorm, zo haalde hij afgelopen weekeinde bij lange na niet de cut op het PGA Championship.

"Ik hoop op 1 december terug te keren, bij mijn eigen World Challenge-toernooi in Orlando. Dat is een heel belangrijk evenement voor mij en voor mijn foundation."

100.000 dollar

Woods is bezig aan zijn slechtste jaar als prof. Illustratief is dat hij in 2014 maar iets meer dan 100.000 dollar bij elkaar sloeg en een 25e plaats zijn beste toernooiklassering is.

De 79-voudig winnaar van een PGA-toernooi begon het jaar nog als nummer één van de wereld, maar is inmiddels gezakt naar de elfde plaats.