De Nederlandse basketballers hebben woensdag hun tweede duel in de EK-kwalificatie (groep B) verloren.

Na de verrassende zege in Samokov op Bulgarije moest Oranje in Groningen zijn meerdere erkennen in het sterke Israël: 57-66.

De verjongde ploeg van bondscoach Toon van Helfteren kon in Martiniplaza tot halverwege het derde kwart bijblijven. Een lay-up van Worthy de Jong betekende 53-53. Daarna stokte de productie echter lange tijd.

Het verlies was gezien het verschil in kwaliteit en ervaring tussen de twee selecties geen verrasing. De Israëli's traden aan met twee NBA-spelers: Omri Casspi (Houston Rockets) en Gal Mekel (Dallas Mavericks).

Van Helfteren was voor de 'Amerikaanse inbreng' aangewezen op debutant Kevin Bleeker. De 21-jarige Alkmaarse center, die ruim vier minuten speeltijd kreeg, komt uit voor Canisius College in Buffalo.

Schaftenaar

Roeland Schaftenaar was woensdagavond met twalf punten de Nederlandse topscorer. Nick Oudendag (11) en De Jong (10) kwamen ook nog in de dubbele cijfers. De eerste onderscheidde zich bovendien met 11 rebounds.

Routinier Guy Pnini was bij de opponent het trefzekerst met 16 punten.

Oranje vervolgt EK-kwalificatie zondag met een uitduel met Montenegro, dat op papier ook sterker is. De zeven groepswinnaars en de zes beste nummers twee plaatsen zich voor het Europees kampioenschap van 2015.