Tom Dumoulin heeft woensdag de tijdrit in de Eneco Tour gewonnen. Lars Boom nam de leiderstrui over van Zdenek Stybar.

Dumoulin wist in de straten van Breda viervoudig wereldkampioen Fabian Cancellara te verslaan. De Zwitser was iets meer dan twee seconden langzamer.

De 23-jarige Dumoulin had tien minuten, 55 seconden en 32 honderdsten nodig om de 9,6 kilometer door de Brabantse stad te completeren.

De Britse Sky-renner Geraint Thomas eindigde als derde. Boom werd negende in de tijdrit met een tijd van elf minuten en ruim veertien seconden.

De Belkin-renner hoefde slechts een seconde goed te maken op Stybar, die uiteindelijk dertien seconden verloor. Dumoulin staat nu samen met Manuel Quinziato gedeeld tweede in het klassement op vier seconden van Boom.

Terpstra

Dumoulin werd in de afgelopen Tour de France al tweede achter regerend wereldkampioen Tony Martin in een tijdrit over 54 kilometer. Het is zijn eerste zege in de World Tour. Eerder dit jaar won Dumoulin wel al de tijdrit van het Criterium International.

Niki Terpstra werd twaalfde in de tijdrit en staat zevende in het algemeen klassement op achttien seconden van Boom. Bauke Mollema was voor de race tegen de klok nog vijftiende in de tussenstand, maar reed net als in de Tour matig op de tijdritfiets en is nu de nummer 53.

Donderdag staat er in de Nederlands-Belgische rittenkoers een vlakke rit van Koksijde naar Ardooie op het programma. Vrijdag gaat de etappe naar Geraardsbergen over een deel van het parcours van de Ronde van Vlaanderen.

In het weekend moet het peloton een deel van de routes van Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race trotseren. In het klassement worden dan ook nog de nodige mutaties verwacht.

Dumoulin: 'Eindelijk was Martin er een keer niet' | Boom: 'Het weekend wordt een hel'