ENSCHEDE - In een van de meest bizarre competities sinds jaren ontpopt FC Twente zich als scherprechter. De ploeg won twee keer van Feyenoord en hield zaterdagavond in Enschede PSV in bedwang, 1-1. Het Eindhovense kamp is van mening dat door het kampioenschap een 'halve streep' kan worden gezet.
FC Twente
Feyenoord
PSV

De voorsprong van drie punten op nummer drie Feyenoord is geslonken tot een punt. De strijd om de tweede plaats (directe plaatsing voor de Champions League) is spannender dan de strijd om de landstitel.

Zo gedreven als vorige keer tegen Feyenoord, manifesteerde PSV zich niet in Enschede. De Brabantse formatie is te wisselvallig en op de beslissende momenten te weinig professioneel.

FC Twente is onder trainer Van 't Schip niet de subtopper die het zo graag wil zijn. De Tukkers presteren zeer afwisselend, waarbij lange tijd zelfs de nacompetitie dreigde. Veel kritiek is er dan ook op de coach. Voor de wedstrijd tegen PSV werd een spandoek verwijderd met de tekst 'Van 't Schip rot op'. Maar de anti-Van 't Schip-spreekkoren op de tribunes konden niet worden voorkomen.

Defensief Twente

De Amsterdammer heeft het moeilijk in Enschede. Dat ligt ook aan hem zelf. Hij laat Twente bijvoorbeeld te vaak in een andere samenstelling spelen. Tegen PSV kon hij echter geen beroep doen op de vaste krachten Booth, De Witte en De Gier. Dus speelde Twente zeer defensief, met slechts drie aanvallend ingestelde spelers: Van de Paar, Cziommer en Cairo.

PSV had de wedstrijd al in de eerste helft moeten beslissen. Het kreeg handenvol kansen, via Vennegoor of Hesselink, De Jong, Van Bommel en Rommedahl. Twente-doelman Boschker keepte weliswaar uitstekend, maar PSV had volgens Gerets zeker twee keer moeten scoren. De eerste kans van Twente, op slag van de rust, was meteen raak. De voorzet was van Cairo, de treffer van Pothuizen. "Zo hard kan voetbal zijn", stamelde trainer Gerets.

Gebrek aan vernuft en raffinement

Het ontbrak PSV aan vernuft en raffinement om Twente kapot te spelen. En de ploeg miste Kezman (schorsing). Voor hem speelde De Jong, en niet Bruggink. Dat zegt veel, zo niet alles, over het perspectief van Bruggink. Hij heeft volgende week een gesprek met Gerets over zijn toekomst bij PSV.

De Tukker, verscheurd door twijfels, maakte wel fraai de 1-1 kort na de rust. Hij bewees meer klasse te hebben dan De Jong. Bruggink heeft alleen niet het vertrouwen van Gerets. PSV leek daarna de wedstrijd in handen te krijgen, maar het spel ontbeerde samenhang en er werd veel balverlies geleden.

De gevaarlijkste speler, Rommedahl, ontbrak in de tweede helft. De Deen kreeg in de rust te horen dat zijn vrouw bezig was met de bevalling. Na een snelle douche vertrok hij spoorslags naar Eindhoven. Met instemming van Gerets, dat wel. "Dat is een privé-zaak, ik wilde hem niet dwingen." Maar ook zonder Rommedahl had PSV gewoon moeten winnen.

/DOSSIEREredivisie