Sharon van Rouwendaal is woensdag Europees kampioen geworden bij de 10 kilometer open water in Berlijn.

De zwemster is in de Duitse stad voor het eerst actief in die discipline en combineert dat met haar races in het bad op de langebaan.

De 20-jarige Van Rouwendaal had een uur, 56 minuten en 6,9 seconden nodig voor de afstand. Daarmee was ze slechts een seconde sneller dan de Hongaarse Eva Risztov. De Italiaanse Aurora Ponsele bleef daar vlak achter en pakte brons.

Eindsprint

Ponsele zwom de beginfase van de wedstrijd weg bij de concurrentie, maar het gat werd nooit onoverbrugbaar. Van Rouwendaal zwom attent in de groep met eerste achtervolgers, die Ponsele in de derde ronde van 2,5 kilometer terugpakte.

Vanaf dat moment bleven de voorsten bij elkaar. Van Rouwendaal kwam pas op kop nadat ze de laatste oranje boei was gepasseerd. Met een machtige eindsprint wist ze de concurrentie achter zich te houden.

Voor Nederland wonnen Edith van Dijk (2002) en Linsy Heister (2010) eerder de gouden medaille bij de tien kilometer open water. Dankzij de winst van Van Rouwendaal is Nederland het eerste land dat drie keer Europees kampioen wordt op dit onderdeel.

In het open water is Van Rouwendaal de komende dagen nog actief op de vijf kilometer en de teamwedstrijd.

Op de langebaan komt ze nog in actie op de 1500, 800 en 400 meter vrije slag. Die laatste afstand ruilt ze mogelijk nog in voor de 200 meter vrije slag.

Van Rouwendaal: 'Titel al die spierpijn waard'