Steve Ballmer is de nieuwe eigenaar van Los Angeles Clippers. De voormalige Microsoft-topman heeft de NBA-club overgenomen van Donald Sterling, die eerder dit jaar in opspraak raakte vanwege racistische uitlatingen. 

Sterling kreeg van de NBA een levenslange schorsing en werd bovendien gedwongen om de Clippers te verkopen.

De tachtigjarige Amerikaan ging in eerste instantie akkoord met de verkoop van zijn club, maar kwam daar later op terug. De rechter bepaalde twee weken geleden echter dat de verkoop aan Ballmer toch mag doorgaan zonder toestemming van Sterling.

Zijn vrouw Shelly, die al 58 jaar met Sterling is getrouwd, kreeg het alleenrecht om de NBA-club te verkopen, nadat ze haar echtgenoot op medische gronden de zeggenschap over de bezittingen van de familie heeft laten ontnemen.

Sterling werd door twee artsen mentaal onbekwaam verklaard; hij zou de eerste verschijnselen vertonen van de ziekte van Alzheimer. De verkoop van de Clippers werd dinsdag bekrachtigd.

De 58-jarige Ballmer heeft naar verluidt een recordbedrag van twee miljard dollar (1,5 miljard euro) op tafel gelegd voor de Clippers. De club uit Los Angeles was sinds 1981 eigendom van vastgoedmagnaat Sterling.

Racisme

In april raakte de langstzittende eigenaar van een NBA-club in grote problemen, toen audiofragmenten opdoken van een gesprek dat Sterling voerde met zijn vriendin. De schatrijke Amerikaan zei onder meer dat zij niet met zwarte mensen op de foto moest gaan en geen Afro-Amerikanen moest meenemen naar wedstrijden van zijn team.

Die racistische uitlatingen leidden tot een enorme rel in de Verenigde Staten. President Barack Obama noemde de uitspraken van Sterling 'ongelooflijk kwetsend en racistisch' en riep op tot maatregelen. Die kwamen er ook. Naast een levenslange schorsing kreeg hij de hoogst mogelijke boete (2,5 miljoen dollar).

De gedwongen verkoop van LA Clippers kwam uiteindelijk tot stand via zijn vrouw Shelly. "Dit is een geweldige dag voor de Clippers en al onze fans", zei sterspeler Blake Griffin dinsdag.