Churandy Martina is de jacht op zijn eerste medaille bij de EK atletiek goed begonnen.

De dertigjarige sprinter van Curaçao plaatste zich dinsdag op de harde kunststofbaan van Stadion Letzigrund in Zürich soepel voor de halve finales van de 100 meter. Hij eindigde in zijn serie als tweede in 10,31. Alleen de Brit James Dasaolu was sneller: 10,22.

De Nederlander Giovanni Codrington bereikte eveneens de halve finales, door in zijn serie als derde te eindigen in 10,43 seconden.

Jorén Tromp kwam niet door de series. De sprinter uit Heerhugowaard had een dramatische start en liep naar de zevende plaats in 11,28, een seconde boven zijn persoonlijke record.

Op de 800 meter kwam Thijmen Kupers er niet aan te pas. De Groninger werd zesde in zijn serie in een matige tijd van 1.49,69, ruim onvoldoende voor een plek in de halve finales. Kupers eindigde dit voorjaar nog als vijfde in de finale van de WK indoor in het Poolse Sopot.

Sintnicolaas

Meerkamper Eelco Sintnicolaas bezet de vierde plaats na de eerste vijf onderdelen van de tienkamp. De Europees indoorkampioen op de zevenkamp presteerde sterk op vrijwel alle nummers, maar heeft wel 191 punten achterstand op de Duitse koploper Kai Kazmirek.

De allrounder uit Apeldoorn begon met 10,90 op de 100 meter, evenaarde zijn persoonlijk record bij het verspringen met 7,65, kwam met de kogel tot 14,28, sprong 2,01 hoog en eindigde de dag met 48,44 op de 400 meter. Met zijn puntentotaal van 4301 ligt hij op het schema van zijn Nederlands record van 8506 punten.

Pelle Rietveld is naar de 23e en laatste positie gezakt. Hij verprutste zijn tienkamp met slechts 1,77 bij het hoogspringen en 50,33 op de 400 meter.

Cadée

Erik Cadée mag woensdag de discus niet werpen in de finale. De Brabantse atleet presteerde net niet goed genoeg in de kwalificaties. Met zijn afstand van 61,18 eindigde hij als dertiende, terwijl de beste twaalf zich plaatsten voor de eindstrijd.

Olympisch- en wereldkampioen Robert Harting had de verste worp van de avond. De Duitser wiep de twee kilo zware schijf 67,01 meter ver.

Hodde

Rosina Hodde heeft de finale bereikt van de 100 meter horden. De 31-jarige atlete liep in de halve finales in Stadion Letzigrund met een tijd van 12,91 seconden een persoonlijk record en eindigde daarmee als derde in haar heat, wat directe plaatsing voor de finale betekende.

Sharona Bakker kwam tekort voor een plek in de finale. Zij eindigde met 13,02 als vierde. Dat was bovendien niet snel genoeg om op basis van haar tijd naar de finale te mogen. De Britse Tiffany Porter liep met 12,63 verreweg de beste tijd in de halve finales.

Vastenburg

Jip Vastenburg heeft een zeer verdienstelijk debuut gemaakt bij de senioren. De twintigarige Nederlandse atlete eindigde als vierde op de 10.000 meter. Ze liep de hele race over 25 ronden in Stadion Letzigrund voorin mee, maar haakte af voor de medailles in de slotronden.

De veertigjarige Engelse veterane Jo Pavey greep de titel in een tijd van 32.22,39. Ze is daarmee de oudste Europees kampioene ooit. Zilver was er voor de Française Clémence Calvin. Ook de bronzen medaille was voor een atlete uit Frankrijk: Laila Traby.

Hoe ziet het programma van dag 1 van de EK atletiek eruit?