Nederland begint met een recordploeg van 43 deelnemers vol optimisme aan de EK atletiek in Zürich. Eelco Sintnicolaas komt dinsdagochtend direct als eerste in actie en de tienkamper gaat voor een medaille.

"Je ziet dat het ontzettend goed gaat met de Nederlandse atletiek", zegt Sintnicolaas. "We hebben bij de laatste toernooien altijd medailles gehaald, op verschillende onderdelen ook. Je merkt wel dat atletiek leeft."

De 27-jarige inwoner van Apeldoorn, die zelf al een aantal jaar bij de wereldtop hoort op de meerkamp, denkt dat het hem ook kan helpen als landgenoten beter presteren. "Het is leuk om te zien dat de anderen ook medailles halen en we gaan proberen zo goed mogelijk te oogsten in Zürich."

Naast Sintnicolaas hebben ook Nadine Broersen, Dafne Schippers, Sifan Hassan, Ignisious Gaisah en de estafetteploegen op de 4x100 meter goede kansen op het podium.

"Zoveel medaillekandidaten hebben we misschien nog niet vaker gehad, maar we hebben er natuurlijk wel een paar mensen bij gekregen die eerder niet voor Nederland uitkwamen, dus daarmee worden de kansen volgens mij wel verdubbeld", doelt Sintnicolaas onder meer op Hassan en Gaisah. "Maar het is absoluut iets moois."

Blessure

De zilveren medaillewinnaar van de EK van 2010 heeft ook vertrouwen in zijn eigen kansen, hoewel zijn voorbereiding wat in de war werd geschopt door een scheurtje in zijn hamstrings die hij in mei opliep bij een verspring-training.

"Meerdere tienkampers komen in aanmerking voor een medaille en ik ben daar absoluut één van", stelt Sintnicolaas, die vorig seizoen Europees kampioen werd op de zevenkamp (indoor) en op de WK als vijfde eindigde op tienkamp (outdoor).

"Ik heb dit seizoen bij mijn twee meerkampen nog niet zulke hogen ogen kunnen gooien dat de concurrentie bang van me wordt, maar ze weten ook dat mijn beste seizoensprestatie van  8156 punten (350 punten minder dan zijn persoonlijk record, red.) niet alles zegt over de vorm."

"Ik denk niet dat ik minder kans maak door mijn blessure. De basis is misschien wat minder breed dan anders, maar de piek hoeft niet minder hoog te zijn. Mijn gevoel in de training zegt dat ik er heel goed voorsta en als dat er uitkomt in Zürich, dan kan het heel mooi worden."

Rietveld

Pelle Rietveld, de nummer vier op de Europese seizoensranking, is de tweede Nederlander in het startveld. Sintnicolaas verwacht dat ook hij ver kan komen. "Ik denk dat we met twee sterke meerkampers op de EK staan."

De tienkamp vindt plaats over twee dagen. Dinsdag staan de 100 meter, het verspringen, kogelstoten, hoogspringen en de 400 meter op het programma.

Woensdag volgt dan nog de 110 meter horden, het discuswerpen, polsstokhoogspringen, speerwerpen en de afsluitende 1500 meter.

In totaal komen dinsdag al zeventien Nederlanders in actie op de eerste dag van de EK, onder wie Martina, Schippers en Hassan in hun voorrondes.

Liemarvin Bonevacia hoopt ook op EK te verrassen | Schippers: 'Natuurlijk verwacht ik ook wat van mezelf' | Martina weer pijnvrij: 'Ik ben de favoriet op de EK'