Manchester City heeft de transfer van verdediger Eliaquim Mangala eindelijk afgerond. De 23-jarige Fransman komt over van FC Porto en tekent voor vijf jaar.

Dat meldt de Engelse landskampioen maandag op de clubwebsite.

FC Porto laat in een verklaring weten dat het 30,5 miljoen euro ontvangt voor 57,67 procent van de transferrechten van Mangala, die ook deels eigendom is van investeringsmaatschappij Doyen Sports. Dat betekent dat 'Het Beest' in totaal op 53,8 miljoen euro wordt gewaardeerd.

De lange verdediger zat in de Franse WK-selectie, maar kwam niet in actie. Hij debuteerde vorig jaar juni voor 'Les Bleus' en staat op drie interlands.

De transfer van Mangala hing al enige tijd in de lucht. Half juli doorstond hij reeds zijn medische keuring in Manchester en kwam er per ongeluk een video op de site van City te staan waarin de in België opgegroeide speler vertelde dat hij zijn nieuwe club wilde helpen om de Champions League te winnen.

De ploeg van coach Manuel Pellegrini trok eerder deze zomer al Willy Caballero, Fernando, Frank Lampard (op huurbasis), Bacary Sagna en Bruno Zuculini aan.

Verbeteren

"Het was belangrijk voor mij om FC Porto te verlaten en naar Manchester City te komen omdat ik me wil blijven verbeteren", verklaart Mangala zijn transfer. "Ik ben ambitieus, wil prijzen winnen en daarom ben ik hier."

"Het is mooi dat Fernando hier ook is, want ik heb al met hem gespeeld bij Porto. Maar ik ken nog meer spelers, zoals Sagna, Gaël Clichy en Samir Nasri", zegt de oud-speler van Standard Luik, die in 2011 overstapte naar Porto en daar 92 duels speelde in alle competities.

Pellegrini is blij met zijn nieuwste aankoop. "Hij is al een goede speler, maar naar mijn mening heeft hij de mentale, fysieke, technische en tactische kwaliteiten om een van de beste verdedigers van Europa te worden. Ik denk dat hij direct belangrijk kan zijn in de Premier League."

Volg het laatste transfernieuws in de rubriek Transfertumult