De Noord-Ierse golfer Rory McIlroy heeft zondag het PGA Championship op zijn naam gebracht. Joost Luiten eindigde als 26e nadat hij de slotdag op een gedeelde dertiende plek begon.

De 25-jarige McIlroy noteerde tijdens de laatste major van het jaar een laatste ronde van 68 slagen (drie onder par).

De Noord-Ier begon in pole position, maar keek in de loop van de zondag aan tegen een achterstand van drie slagen. Net op tijd kwam hij in zijn ritme.

Daardoor bleef McIlroy de Amerikaan Phil Mickelson, de Zweed Henrik Stenson en de Amerikaan Rickie Fowler nipt voor in de eindstand. Mickelson kwam één slag tekort, Stenson en Fowler strandden op twee slagen. 

Luiten zakte door een laatste ronde van 71 slagen op de Valhalla Golf Club in Louisville (Kentucky) ver terug.

De Bleiswijker sloeg bogeys op de zesde en zestiende hole en zelfs een double bogey op de dertiende hole. Daar zette hij birdies op de eerste, tiende, zeventiende en achtiende hole tegenover.

Dromen

"Ik had in mijn wildste dromen niet gedacht dat ik zo'n zomer zou beleven", meldde McIlroy na afloop. "Nooit eerder in mijn leven speelde ik zo goed."

Het schonk de nummer één van de wereld veel voldoening dat hij zich zondag herstelde van enkele matige fases.

"Dat is het meest bevredigende: ik kan terugkomen van een achterstand. Ik weet dat ik in staat ben om boven te komen drijven in zo'n sterk veld."

Vierde major

McIlroy heeft nu vier majors op zijn naam geschreven. Afgelopen maand was de Noord-Ier nog de beste op het British Open.

De laatste golfer die twee majors op rij won, was Padraig Harrington in 2008. McIlroy triomfeerde in 2012 al eens eerder op het PGA Championship nadat hij in 2011 zijn eerste major won: de US Open.

McIlroy realiseerde een cumulatieve score van 62 onder par in zijn eerste vier gewonnen majors, hetgeen niemand eerder voor elkaar kreeg. Tiger Woods moest bijvoorbeeld met 60 onder par genoegen nemen en Tom Watson kwam niet verder dan 46 onder par.

Teleurgestelde Joost Luiten: 'Mijn putter is bevroren'