Cadel Evans heeft na de zesde etappe van de Ronde van Utah ook de slotrit gewonnen.

De Australiër verraste na ruim 125 kilometer koers in de laatste, haakse bocht naar de eindstreep met knap stuurmanswerk Wilco Kelderman.

De jonge Nederlander uit de Belkin-ploeg finishte als tweede vóór de Colombiaan Winner Anacona.

De eindzege was voor de Amerikaan Tom Danielson, die evenals zijn naaste belager Chris Horner deel uit maakte van de kopgroep van vier die op de slotklim werd gevormd. Kelderman eindigde in de algemene rangschikking als vijfde op twee minuten van de winnaar.

Evans sloot aan in de afdaling naar Park City, waar het peloton ook was gestart. Kelderman toonde zijn klasse op de flanken van de Empire Pass, met een gemiddeld stijgingspercentage van tien procent met uitschieters van twintig procent, door in zijn eentje naar de drie koplopers toe te rijden.

Dat waren de Lampre-coureurs Anacona en Horner, die op een etappezege aasden, en Danielson, die uiteraard mee moest met zijn rivalen in het klassement.

Durf

Evans probeerde naar Kelderman toe te springen, eerst alleen, later in gezelschap van Carter Jones. Hij slaagde niet. Op de top was het verschil nog vijftien seconden.

De Australiër stortte zich evenwel naar beneden en voegde zich alsnog bij de kanshebbers. Hij beschikte niet alleen over de meeste durf, Evans bleek ook de slimste en technisch beste in de lastige aankomst.

Keldermans ploeggenoot Maarten Tjallingii reed geruime tijd voorop in gezelschap van zes collega's. Hun ontsnapping eindigde toen het 'echte werk' begon.

Jammer

"Het is best een beetje jammer dat ik niet heb gewonnen", zei Kelderman na afloop. "Ik word elke dag wat beter. Gisteren was goed en vandaag ook, maar we wilden winnen. We hebben er de hele dag voor gekoerst."

Kelderman weigert bij de pakken neer te zitten. "Ik verlaat Utah met een glimlach. De koers was goed, heel zwaar en ook op hoogte, dus het helpt je lichaam sterker te worden. Perfect in de aanloop naar de Vuelta a España."