Ajax heeft zondag de eerste competitiewedstrijd van het seizoen ruim gewonnen. De landskampioen zette op eigen veld Vitesse met 4-1 opzij.

Lasse Schöne (twee), Nick Viergever en Mike van der Hoorn maakten de doelpunten voor de Amsterdammers, die vorige week de strijd om de Johan Cruijff Schaal nog verloren van PEC Zwolle.

Vitesse had de laatste twee seizoenen gewonnen in de Amsterdam Arena en kreeg ook bij dit bezoek voldoende kansen om aanspraak te maken op de zege.

Zakaria Labyad en Kelvin Leerdam gingen echter slordig met die mogelijkheden waardoor het bleef bij een eretreffer van Marko Vejinovic in de slotfase.

Eto’o

Ajax had in de tweede minuut al op voorsprong kunnen komen via Arakadiusz Milik, maar de Poolse spits treuzelde te lang waardoor Guram Kashia namens Vitesse kon ingrijpen.

De thuisploeg hoopt zo snel mogelijk een nieuwe spits te presenteren in de vorm van Samuel Eto’o. De voormalig spits van onder anderen FC Barcelona en Chelsea moet wat ervaring toevoegen aan het jonge elftal van coach Frank de Boer.

Behalve de aanval maakte met name de defensie van Ajax geen sterke indruk voor rust. Leerdam schoof oog in oog met doelman Kenneth Vermeer, die WK-ganger Jasper Cillessen verving, naast en Labyad zag zijn inzet van dichtbij gekeerd worden.

De van AZ overgekomen Viergever brak in de veertigste minuut de ban met een treffer bij zijn competitiedebuut. De gelegenheidsmiddenvelder tikte een goede voorzet van Ruben Ligeon simpel binnen.

Velthuizen

Ajax had de uitbreiding van de voorsprong begin tweede helft aan Piet Velthuizen te danken. De keeper van Vitesse taxeerde een vrije trap van Schöne van een meter of dertig volledig verkeerd. De bal stuiterde door het midden in de goal: 2-0.

Ook na die treffer kreeg Vitesse voldoende ruimte om nog een goed resultaat neer te zetten, maar een nieuwe poging van Labyad strandde en Guram Kashia kopte op de lat. Tussendoor stuitte Leerdam ook nog een keer op de sterk keepende Vermeer.

Na ruim een uur spelen luisterde Van der Hoorn zijn basisplaats, mede door het ontbreken van Oranje-international Joël Veltman, op met een doelpunt. De centrale verdediger kopte raak uit een corner.

Vitesse leek lang tevergeefs op zoek naar een eretreffer, maar die kwam er toch in de 84e minuut. Marko Vejinovic profiteerde van het zoveelste gat in de defensie van de club uit de hoofdstad.

Gelukkig voor Ajax kon Schöne daarna zijn tweede maken op aangeven van competitiedebutant Anwar El Ghazi. De Boer zal ongetwijfeld tevreden zijn met de uitslag, maar weet ook dat er met een uitwedstrijd tegen AZ en het thuisduel met PSV nog voldoende werk aan de winkel is voor zijn selectie.

Mike van der Hoorn: 'Doelpunt voelt als verlossing' | Viergever blijft kritisch na overwinning | De Boer alleen tevreden over uitslag: 'Had ook 7-7 kunnen zijn'