Joost Luiten heeft zaterdag voor de tweede dag op rij een ronde van 69 slagen (2 onder par) gelopen bij het PGA Championship, maar toch zakte de Nederlander een paar plaatsen.

Luiten, negende na dag twee, staat nu op 206 slagen (7 onder par) voor het toernooi en gaat als gedeeld dertiende de laatste dag in. De verschillen bovenin zijn echter klein; leider Rory McIlroy heeft zes slagen minder nodig gehad dan de nummer 47 van de wereld.

De 28-jarige Bleiswijker begon matig aan zijn voorlaatste ronde met een bogey op de eerste hole, maar op de derde hole trok hij dat weer recht met een slag winst. Op de 'back nine' volgden nog één bogey en drie birdies, waaronder één op de laatste hole.

Luiten kan zondag proberen zijn beste prestatie ooit op een major, gedeeld 21e bij het PGA Championship van 2012, te verbeteren.

Lage scores

Door de regen in de nacht van vrijdag op zaterdag was de baan op de Valhalla Golf Club in Louisville, Kentucky wat zachter geworden en dat zorgde voor veel lage scores in de derde ronde van de laatste major van het jaar.

Zo was de 28-jarige Bernd Wiesberger goed voor een rondje van 65, waardoor de Oostenrijker naar de tweede plaats steeg.

Hij heeft één slag achterstand op McIlroy, die de leiding behield door een birdie op de laatste hole. De nummer één van de wereld kwam door zes birdies en twee bogeys uit op een rondje van 67 en een totaalscore van 200 (13 onder par).

De Amerikaan Rickie Fowler volgt na een score van 67 op twee slagen van de Noord-Ier, terwijl diens landgenoot Phil Mickelson drie slagen moet goedmaken.