Marco van Basten is goed begonnen aan zijn eerste eredivisieseizoen als coach van AZ. De oud-trainer van Ajax en sc Heerenveen zag zijn ploeg in Almelo met 3-0 winnen van Heracles.

Van Basten zal als oud-spits ook tevreden zijn dat al zijn drie aanvallers wisten te scoren in het Polman Stadion. Steven Berghuis, Guus Hupperts en Muamer Tankovic scoorden na rust voor de voorlopige koploper.

De thuisclub was voetballend niet eens zoveel minder, maar wel in afwerking.

Heracles gaf de eerste prikjes, door Oussama Tananne (over) en Bryan Linssen (naast). AZ wachtte vooral af. Een schot van Berghuis, waarvoor doelman Dennis Telgenkamp naar de hoek moest, bracht daarin verandering.

De Alkmaarse ploeg kreeg wat meer durf. Van centrale spits Tankovic, die Aron Jóhannsson verving, werd heel lang niets vernomen. De Zweed liet het voor rust bij één doelgericht schot.

De thuisclub kreeg meer kansen, Thomas Bruns de beste. Hij kwam goed voor zijn bewaker om een voorzet van Linssen binnen te glijden maar stuitte op Esteban.

Achterlijn

Na rust bleef het een boeiend duel op het kunstgras in Almelo. Markus Henriksen, die als aanvallende middenvelder het vertrouwen krijgt van Van Basten, was na een strak steekpassje van Berghuis dicht bij de 0-1. De Noor wachtte zo lang met inschieten dat hij op de achterlijn eindigde.

Uit de vlotte tegenaanval van de Almeloërs die erop volgde had Iliass Bel Hassani kunnen scoren, maar hij trof de paal.

In de 56e was het wel raak. Tankovic verloor een duel maar zag de bal voor de linkervoet van Berghuis rollen. De vleugelaanvaller schoot via verdediger Ramon Zomer raak in de korte hoek.

Heracles-keeper Dennis Telgenkamp, die de naar PSV vertrokken Remko Pasveer moet doen vergeten, kreeg er nog wel een hand achter, maar hij kon het doelpunt niet voorkomen.

Prachtig

Een kleine tien minuten later bekroonde de van Roda JC overgekomen Guus Hupperts zijn debuut voor AZ: 2-0. De Limburger speelde de bal eerst door de benen van Thomas Bruns en krulde het leer vervolgens prachtig in de kruising.

Een kwartier voor tijd zorgde Tankovic voor de beslissing. De 19-jarige Zweed (ex-Fulham) was attent bij een rebound na een schot van Berghuis: 3-0.

Van Basten: 'Mooi dat alle spitsen hebben gescoord'