FC Twente is matig aan het seizoen begonnen. De Tukkers verloren zaterdag op bezoek bij SC Cambuur gelijk twee punten: 1-1.

De Friezen kwamen in de veertiende minuut op voorsprong via Albert Rusnak. De middenvelder krulde een vrije trap prachtig in de kruising. Vijf minuten voor tijd zorgde Youness Mokhtar met een van richting veranderd schot voor de gelijkmaker.

Opvallend was het gebrek aan creativiteit bij Twente. De ploeg van trainer Alfred Schreuder wist nauwelijks kansen te creëeren.

Dat was mede het gevolg van het vertrek van Quincy Promes. De buitenspeler verkaste vrijdag naar Spartak Moskou. Luc Castaignos verving Promes op de flank, maar dat zorgde er wel voor dat er weinig dreiging kwam vanaf de zijkanten.

Aanwinst Kamohelo Mokotjo, die overkwam van PEC Zwolle, begon op de bank. De controleur kwam na rust in het veld voor Robbert Schilder.

Paal

Twente kreeg wel de eerste grote kans van de wedstrijd. Na een fel begin van Cambuur, was het Castaignos die uit een corner de paal trof. Het was ook gelijk de enige mogelijkheid van de equipe van Schreuder in de eerste 45 minuten.

Ook Cambuur kreeg er niet veel, maar scoorde wel. Rusnak, uitgeleend door Manchester City, liet doelman Nick Marsman volledig kansloos. Ook Bartholomew Ogbeche was dicht bij een treffer, maar zijn kopbal ging net over het doel van Marsman.

In de tweede helft was FC Twente wel beter en had het ook verreweg het meeste balbezit, maar kansen bleven schaars. Castaignos had nog een klein kansje en Mokhtar zag zijn afstandsschot net het doel missen. Cambuur leek op de overwinning af te stevenen, maar Mokhtar besliste anders.

Schreuder: 'Mokotjo bracht rust in elftal'

NAC-Excelsior

NAC Breda en Excelsior deelden de punten. In Brabant werd het 1-1.

Het gepromoveerde Excelsior kwam in de negentiende minuut op voorsprong. Jeff Stans benutte een strafschop. Nog geen minuut later was het alweer gelijk via Adnane Tighadouini.

Het was aan Kenny van der Weg te danken dat de Rotterdammers een penalty kregen. De verdediger maakte een domme overtreding op Tom van Weert. Stans verzilverde het buitenkansje.

Ook aan de 1-1 van Tighadouini ging een fout vooraf. Excelsior-doelman Jordy Deckers werd na een terugspeelbal opgejaagd en speelde de bal zo in de voeten van Tighadouini, die de bal vervolgens in het lege doel schoot.

De aanvaller was niet veel later dicht bij de 2-1, maar zijn inzet belandde op de paal. Ook Erik Falkenburg trof het houtwerk. In de rebound kreeg Elson Hooi een enorme mogelijkheid, maar hij schoot hoog over. Aan de andere kant schoot Uros Matic bijna in eigen doel.

NAC huldigt Ten Rouwelaar voor 205e eredivisieduel op rij | Deckers baalt: 'Mijn fout kost ons een tegengoal'