Verspringer Ignisious Gaisah heeft zich deze zomer nog niet bij de absolute top gemeld, maar het baart hem geen zorgen.

"Je hebt atleten die goed presteren in wedstrijden die er minder toe doen en je hebt er die op de grote kampioenschappen het beste uit zichzelf halen. Ik ben zo'n atleet die er staat op de kampioenschappen", zegt de 31-jarige atleet, die volgende week voor nieuw succes gaat op de EK atletiek in Zürich: ''Mijn doel is het podium.''

De geboren Ghanees durft nog geen kleur van de medaille te voorspellen. De afstanden die hij deze zomer heeft gesprongen zijn iets te pover gebleven. Hij deed weliswaar geregeld mee met de grote jongens in de meetings van de Diamond League, maar zonder groot succes.

Op de Europese ranglijst moet hij negen atleten voor zich dulden, onder wie de Britse aanvoerder Greg Rutherford (8,51): "Ik heb een paar keer net boven de 8 meter gesprongen met 8,09 als verste. Dat is niet slecht, maar het moet in Zürich verder om zeker te zijn van een medaille."

Hij weet waar het aan schort. "Het zit 'm in de laatste 15 meter van mijn aanloop. Daar moet mijn snelheid nog omhoog en dien ik mijn lichaam goed hoog te houden. Als ik daar in slaag, kan ik mijn verste sprongen weer benaderen. Ik weet zeker dat dat mogelijk is, omdat ik sterker ben dan voorheen."

Paspoort

Gaisah kreeg vorig jaar zijn begeerde Nederlandse paspoort. Hij kwam ruim tien jaar geleden naar Rotterdam met de mededeling dat hij verder dan 8 meter wilde springen en wereldkampioen kon worden. Het bleken geen loze woorden.

Vanaf 2003 grossierde hij in medailles op internationale kampioenschappen, met als hoogtepunten zijn zilveren plak bij de WK van 2005 in Helsinki en in 2006 het goud op de Commonwealth Games, de Afrikaanse titel en de wereldtitel indoor. Zijn persoonlijk record van 8,43 sprong hij ook in dat jaar.

Juist vanwege zijn grote successen voor Ghana was de atletiekbond van het Afrikaanse land wat onwillig, maar uiteindelijk kreeg Gaisah vlak voor de WK van 2013 toestemming om het oranje te mogen aantrekken. Hij toonde zijn dankbaarheid onmiddellijk met een zilveren plak in Moskou en een Nederlands record van 8,29 meter.

"Mijn leven is flink veranderd door die medaille. Ik krijg nu financiële steun van NOC*NSF en de Atletiekunie, zodat ik me volledig kan toewijden aan het verspringen. Ik voel me heel erg op mijn gemak en ben van plan nog zeker twee jaar door te gaan. Ik wil graag voor Nederland uitkomen op de Spelen van Rio."

Liemarvin Bonevacia hoopt ook op EK te verrassen | Schippers: 'Natuurlijk verwacht ik ook wat van mezelf'