PEC Zwolle is de eerste koploper in de eredivisie. De ploeg van trainer Ron Jans versloeg vrijdag in eigen huis een zeer matig FC Utrecht: 2-0.

Jesper Drost zorgde een kwartier voor tijd voor de openingstreffer. Invaller Soufian Moro verdubbelde in blessuretijd de score.

FC Utrecht, waar Rob Alflen dit seizoen de scepter zwaait, mocht in Zwolle eigenlijk geen moment aanspraak maken op een goed resultaat. De Domstedelingen wisten nauwelijks kansen te creëeren.

PEC, dat vorige week ten koste van Ajax de Johan Cruijff Schaal veroverde, dicteerde vanaf minuut één en kreeg ook al heel snel een grote mogelijkheid om de score te openen. Aanwinst Jody Lukoki legde de bal panklaar op het hoofd van Ryan Thomas, die de bal slordig over het doel van Robbin Ruiter kopte.

FC Utrecht leek niet wakker geschrokken te zijn en kwam sporadisch in de buurt van Diederik Boer, de sluitpost van PEC. Alleen Mark Diemers (schot van twintig meter), Willem Janssen (kopbal) en Jens Toornstra (te zacht lobje) zorgden voor gevaar.

De kansen aan de andere kant waren veel groter. Zo had Mustafa Saymak, de vervanger van de naar FC Twente vertrokken Kamohelo Mokotjo, tot tweemaal toe de 1-0 op zijn schoen en was ook Ben Rienstra dicht bij de eerste treffer van het seizoen.

Ongelukkig

Die kwam uiteindelijk op naam van Drost. Ramon Leeuwin kopte een voorzet van Lukoki ongelukkig in de voeten van de middenvelder, die het leer vervolgens hard achter Ruiter schoot.

FC Utrechte probeerde daarna wel op jacht te gaan naar de gelijkmaker, maar kansen kreeg de nummer tien van afgelopen seizoen niet meer. Diep in blessuretijd besliste voormalig FC Utrecht-speler Moro het duel. De aanvaller schoot van zo'n zestig meter raak in een leeg doel, omdat Ruiter bij een Utrechtse hoekschop mee naar voren was gekomen.

Jans: 'Veel verloren, maar er staan toch weer spelers op'