De Nederlandse judoka's zijn voorlopig niet van plan de WK eind augustus in de Russische stad Tsjeljabinsk te boycotten.

"Het is wel logisch dat die vraag gesteld is", zei Ben Sonnemans, directeur topsport van de judobond, vrijdag bij een persconferentie op Papendal.

"Onze judoka’s zijn ook geraakt door de ramp en leven mee met de nabestaanden. Ook zij willen weten wie hier schuldig aan is, de daders moeten gestraft worden. Aan de andere kant is de situatie zeer complex." 

De relatie tussen Nederland en Rusland staat onder druk sinds vorige maand een toestel van Malaysia Airlines boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Daarbij kwamen 196 Nederlanders om het leven.

Poetin

Sonnemans: "Bij alle werkzaamheden om de slachtoffers en de spullen terug te brengen naar Nederland willen wij ons niet mengen met een mogelijke sportboycot. En de realiteit is dat we tien atleten hebben die klaar zijn voor hun strijd voor eremetaal op het belangrijkste judotoernooi van het jaar. Zij trainen een heel jaar om een WK-medaille te winnen en willen ook afreizen."

De judobond overweegt wel richtlijnen op te stellen voor de Nederlandse deelnemers, die van 26 tot en met 31 augustus in Tsjeljabinsk in actie komen. "We denken na over hoe onze sporters zich moeten gedragen bij bijvoorbeeld een medaille-uitreiking."

"En daarbij denken we bijvoorbeeld ook aan de mogelijke aanwezigheid van de Russische president Vladimir Poetin. Het is niet dat we nu iets in beton gieten, maar we praten tot we afreizen naar Rusland met overheidsinstanties en NOC*NSF over mogelijke opties."

Geen statement

Nederland kent met onder meer Europees kampioenen Dex Elmont en Kim Polling en ook Henk Grol serieuze kandidaten voor WK-goud. Zij balen van het feit dat de WK in Rusland plaatsvinden. "Door deze hele voorgeschiedenis had ik liever gehad dat het ergens anders was geweest. Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is", zei Grol. Toch is hij geen voorstander van een boycot.

"Er komen nu sancties tegen Rusland. Maar ik vind dat sport en politiek los staan van elkaar. Sport zorgt eerder voor verbroedering. Op de WK staan er straks ook judoka’s uit Rusland en Oekraïne tegen elkaar op de mat. Ik denk dat zij normaal met elkaar zullen omgaan."

Als een van de favorieten voor de wereldtitel is de kans aanwezig dat Grol bij de medaille-uitreiking oog in oog komt te staan met Poetin, die bekend staat als een groot judoliefhebber. Mocht het zover komen dan zal hij zich normaal gedragen.

"Ik heb er wel over nagedacht, maar ik ga geen politiek statement maken. Ik zal me gewoon gedragen, volgens de internationale normen en waarden."

Meer indruk

Ook Polling zal niet met een persoonlijk statement komen bij een eventuele podiumplaats. "Ik hoor nu mensen roepen dat ik de hand van Poetin moet weigeren, maar hebben zij daar zelf het lef voor?", aldus Polling.

"Het is heel erg wat er gebeurd is, aan de andere kant vind ik het heel moeilijk om iets zinnigs over deze situatie te zeggen. Daarvoor heb ik te weinig verstand van politiek. Ik kan wel zeggen dat ik naar Rusland ga voor de WK en niet voor Rusland zelf."

"Ik denk ook niet dat het nut heeft om de WK met vier Nederlandse vrouwen te boycotten. Dan kan de internationale judobond het toernooi beter aan een ander land geven. Dat maakt meer indruk."