Frank de Boer bevestigt dat hij Rafael van der Vaart (31) heeft gepolst voor een terugkeer naar Ajax. De coach van de landskampioen zag voor de 109-voudig international een plek weggelegd in de spits.

"Ik heb twee weken geleden contact gehad met Rafael om te polsen of hij openstond voor een terugkeer", aldus De Boer vrijdag tijdens een persconferentie in de aanloop naar de competitiewedstrijd tegen Vitesse.

"Hij had de ervaren man in de spits kunnen worden. Hij was alleen nog niet klaar voor een terugkeer. Hij had net een rotseizoen achter de rug bij Hamburger SV. Hij wil zich focussen op HSV en dat begrijp ik."

De Boer bevestigde eveneens geruchten in Engelse media dat voormalig Feyenoorder John Guidetti in beeld is bij Ajax. "Hij staat op een lijstje met spitsen, maar daar staan heel veel namen op." 

Guidetti staat onder contract bij Manchester City, de club die hem in het seizoen 2011/2012 verhuurde aan Feyenoord. Mede dankzij de vele treffers van de Zweed eindigden de Rotterdammers dat jaar als tweede.

Mokotjo

De Boer beaamde verder dat Kamohelo Mokotjo, die PEC Zwolle verruilde voor FC Twente, óók op het lijstje stond van Ajax.

"Maar alleen als er iemand wegging op ons middenveld. We hebben een grote selectie en als je 28 spelers hebt ontstaat er ontevredenheid en snijd je jezelf in de vingers."

"Hij is een goede speler, die bij ons zeker tot zijn recht was gekomen. Als nu later blijkt dat we hem wel hadden kunnen gebruiken, is dat jammer.”

Transfers

Of er nog spelers vertrekken bij Ajax weet de trainer niet. "Dat zou je aan Marc Overmars moeten vragen. Maar interesse van andere partijen houd je altijd en het is bekend dat de meeste transfers in de laatste week plaatsvinden, dus dat verwacht ik nu ook."

"Ik zou blij zijn als het 1 september is. Dan weet je eindelijk welke groep je voor je hebt de rest van het seizoen."

Overzicht: alle transfers van de eredivisieclubs | Lees het laatste transfernieuws in de rubriek Transfertumult