Scheidsrechter Serdar Gözübüyük hoopt Björn Kuipers op termijn te kunnen volgen naar de internationale top.

"Het is nu moeilijk te zeggen waar mijn top ligt. Maar ik hoop de komende jaren ook internationaal verder te groeien", zegt Gözübüyük in een interview met NU.nl.

"Of ik al denk aan het EK 2016? Daar focus ik me in ieder geval niet op. Ik hoop vooral dat Björn er namens Nederland heen gaat. Dat gun ik hem ook van harte. En dan hoop ik dat ik hem op termijn kan volgen en Champions League mag fluiten."

De pas 28-jarige Gözübüyük noemt Kuipers ook een voorbeeld. "Ik vind het mooi om te zien hoe hij de laatste jaren in alle rust omhoog is gegaan. Hij wordt nu echt gewaardeerd. In mijn ogen is hij de beste scheidsrechter van de wereld."

Kritiek

Gözubüyük zelf staat aan de vooravond van zijn vijfde volledige seizoen in de eredivisie. Twee jaar geleden kreeg hij al een prijs voor de beste scheidsrechter van Nederland, maar de afgelopen seizoenen kwam er meer kritiek.

"Het proces gaat geleidelijk. En ik kan misschien nog wel twintig jaar mee. Maar zoals een collega een keer tegen me zei: 'Als je in je eerste jaar een Gouden Kaart wint dan verwacht iedereen vervolgens een 10.'"

"En dat is lastig. Ook omdat de wedstrijden de afgelopen jaren moeilijker werden. Ik kreeg meer topclubs en dus let iedereen scherper op je. Maar daar leer je wel van."

Lees hier het volledige interview met Gözubüyük waarin hij ook vertelt over zijn bekendheid in Turkije en de mogelijke komst van een videoscheidsrechter.