Joost Luiten is het PGA Championship, de laatste major van het seizoen, uitstekend begonnen. 

De Bleiswijker, die donderdag vroeg moest afslaan, had voor de eerste achttien holes op de Valhalla Golf Club in Louisville (Kentucky) 68 slagen nodig, drie onder het baangemiddelde.

Dat bleek uiteindelijk goed voor de gedeelde elfde plaats. De drie leiders na de eerste ronde, de Engelsman Lee Westwood en de Amerikanen Kevin Chappel en Ryan Palmer, hadden 65 slagen nodig.

Tiger Woods, net op tijd hersteld van zijn rugklachten, kwam daarentegen met een kaart van 74 (+3) thuis.

"Het liep wel lekker. Ik voelde de snelheid van de greens best goed aan'', reageerde Luiten op zijn website. 

Dufner

Voor de Amerikaanse golfer Jason Dufner liep het PGA Championship uit op een persoonlijk drama. De 37-jarige Dufner sloeg als titelverdediger af in Louisville, maar moest in de eerste ronde al na tien holes de strijd staken.

Vanwege nekklachten kon de Amerikaan niet verder spelen. Op dat moment stond hij al op acht slagen boven het baangemiddelde. Op de tiende hole produceerde Dufner zelfs een 'triple-bogey'.

De Amerikaanse golfer verspeelde in 2011 op de laatste dag van het PGA Championship een comfortabele voorsprong en moest toen genoegen nemen met de tweede plaats.

Vorig jaar volgde de revanche van Dufner, die ditmaal wel zijn zenuwen onder controle had en met twee slagen voorsprong het majortoernooi won. Als titelverdediger moest hij donderdag echter weer een bittere pil slikken.