Rafal Majka heeft de vijfde etappe van de Ronde van Polen op zijn erelijst bijgeschreven en daarmee aan de nationale verwachtingen voldaan. 

De renner van Tinkoff-Saxo, die in de Tour de France excelleerde met twee ritzeges in de bergen en winst van de bolletjestrui, had na 190 kilometer koers van Zakopane naar de Slowaakse plaats Strbske Pleso het meeste over op de slotklim. 

De Pool versloeg in de sprint omhoog de Spanjaarden Beñat Intxausti en Jon Izagirre.

Ondanks de zege nam Majka de gele trui net niet over van Petr Vakoc. De Tsjech beperkte de schade tot 26 seconden. Dat was precies genoeg om het leiderstricot nog een dagje te behouden.

Gesink

Majka heeft, mede dankzij de bonificatie, nog één seconde achterstand. Intxausti bezet op vijf seconden achterstand de derde plaats in de algemene rangschikking

Pieter Weening koos met nog ruim een kilometer te gaan de aanval. Zijn poging om te ontsnappen mislukte echter. Weening eindigde als veertiende, twee plekken achter Wout Poels. Ook Robert Gesink liet zich in de slotfase van voren zien.

De kopman van Belkin kwam evenmin weg. Hij handhaafde zich wel in de kopgroep van ruim twintig man die geen tijd verspeelde. Met de tiende plaats in het klassement, op elf seconden, is Gesink de beste Nederlander net vóór Weening.