De advocaten van Luis Suarez hebben er vertrouwen in dat ze de schorsing van de Uruguayaan kunnen verminderen. Vrijdag dient het hoger beroep tegen de straf bij het internationaal sporttribunaal CAS.

"Ik denk dat de FIFA wilde laten zien dat ze wél actie konden ondernemen, aangezien er ontevredenheid was over hoe ze andere incidenten op het WK hadden afgehandeld", zegt de Braziliaanse advocaat Daniel Cravo, die namens de Uruguayaanse voetbalbond het verweer zal leiden, tegen het Braziliaanse Radio Globo.

Suarez is voor vier maanden en negen interlands geschorst omdat hij op het WK de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini in zijn schouder beet. De oud-Ajacied mag daardoor pas eind oktober voor het eerst voor zijn nieuwe club FC Barcelona trainen en spelen.

"Was dit het ergste incident uit de geschiedenis van het WK?", vraagt Cravo zich af  "Zelfs de straf voor de kopstoot van Zinedine Zidane (in de WK-finale van 2006, red) of die van Mauro Tassotti op het WK in 1994 (elleboogstoot tegen Luis Enrique, red.) waren niet zo zwaar."

Fundamenteel

Alejandro Balbi, de persoonlijke advocaat van Suarez, verwacht dat er met name een grote kans is dat de uitsluiting van vier maanden van alle voetbalactiviteiten zal worden verminderd na het hoger beroep van vrijdag.

"Juridisch is het simpeler om tegen het deel van de schorsing te ageren dat Suarez verbiedt om te trainen en om bij zijn club te zijn, omdat dit zijn fundamentele rechten schendt", zegt Balbi in de Uruguayaanse krant El Observador.

"Het aanvechten van de schorsing van negen interlands zal lastiger zijn, maar we zullen hem op alle punten verdedigen. Het verliezen van Suarez kost Uruguay namelijk tussen de 180.000 en 270.000 euro per wedstrijd."

Cravo is het eens met zijn collega. "Ik geloof dat de straf die hem verhindert om zijn werk te doen bij zijn club zal worden herroepen. Er is geen precedent om een dergelijke straf te rechtvaardigen."

Naar verwachting zal Suarez, die al twee keer eerder werd bestraft voor bijtincidenten op het voetbalveld, in de loop van volgende week de uitspraak horen van het CAS.