Dafne Schippers kent tot nu toe een droomseizoen en dus zijn er hooggespannen verwachtingen voor de EK atletiek van volgende week. De 22-jarige Nederlandse loopt daar niet voor weg.

"Natuurlijk verwacht ik ook wat van mezelf", aldus Schippers, die in Zürich mee zal doen aan de 100 meter, de 200 meter en de 4x100 meter estafette, tegen NU.nl. "Ik heb wel doelstellingen in mijn hoofd, maar ik vind het fijn om die voor mezelf te houden, haha."

"Ik denk wel dat ik teleurgesteld zal zijn als ik geen medaille haal en natuurlijk zouden drie medailles heel mooi zijn, maar je moet het eerst nog doen. Bovendien, alles ligt bij de sprint zo dicht bij elkaar. Ik ga het echt stap voor stap bekijken."

De Utrechtse verwacht niet dat ze moeite zal hebben met de favorietenrol. "Als junior heb ik dat al een keer meegemaakt voor een WK en voor een EK, dus ik weet hoe het voelt. Ik zie het nu bij de senioren niet anders dan toen. Het doel blijft hetzelfde."

Understatement

Als Schippers stelt dat 'het seizoen tot nu toe natuurlijk erg goed draait', is dat een flink understatement. De Utrechtse staat eerste op de Europese ranking op de 100 en 200 meter en verbeterde dit jaar tussen begin juni en eind juli liefst zes keer een Nederlands record.

Het begon met de zevenkamp en de 200 meter in Götzis en vervolgens sneuvelden ook de toptijden op de 4x100 meter, de 100 meter en nogmaals de 200 meter. Twee weken geleden eindigde de recordjacht voorlopig met een afstand van 6,78 meter bij het verspringen op de NK.

Schippers vreest niet dat ze te vroeg haar topvorm te pakken had. "Ha, nee dat hoop ik niet. Maar ik verwacht niet dat ik al gepiekt heb. Mijn programma is zo geschreven dat mijn piek ligt op de EK, niet op die wedstrijden waarin ik records neerzette. Ik denk dat mijn basisniveau hoger ligt, ik voel ook dat ik belastbaarder ben en sneller herstel."

Pittig

Dat herstelvermogen zal getest worden in Zürich, want de meerkampster van origine zal in Zürich voor het eerst op een groot seniorentoernooi de 100 en 200 meter combineren.

"Dat betekent dat ik voor de finale van de 200 meter al vijf races in mijn benen kan hebben en dat is natuurlijk wel pittig."

"Maar ik denk dat ik fysiek op dit moment heel erg goed ben en ik weet door de meerkamp dat ik kan presteren met vermoeidheid."

Nieuwsgierig

Schippers besloot begin juli na de Diamond League-wedstrijd in Lausanne samen met haar coach Bart Bennema dat ze op de EK voor de sprintnummers zal gaan in plaats van voor de zevenkamp, het onderdeel waarop ze vorig jaar brons pakte bij de WK.

"Mijn coach zag in Lausanne heel bijzondere dingen bij de 4x100 meter estafette, een enorme versnelling. Dat was wel de reden waarom we dachten: misschien kunnen nu een keer het sprinten proberen op een toernooi. Een week later liep ik in Glasgow records op de 100 en 200 meter, dat was een fijne bevestiging."

"Ik ben heel nieuwsgierig hoe dat sprinten zal gaan, maar ik wil er volgend jaar gewoon weer staan op de meerkamp. Ik train ook gewoon nog als meerkampster en stel me nog voor als meerkampster. Dat onderdeel vind ik nog steeds het leukst."

De Europese Kampioenschappen atletiek beginnen voor Schippers dinsdagochtend met de eerste ronde van de 100 meter en eindigen op zondag met de estafette.

Martina weer pijnvrij: 'Ik ben de favoriet op de EK'