Feyenoord is er woensdag niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de play-offs van de Champions League. De Rotterdammers verloren in de derde voorronde de return tegen Besiktas met 3-1.

De Turken waren vorige week in De Kuip al met 2-1 te sterk voor Feyenoord, waardoor de ploeg van trainer Fred Rutten nu veroordeeld is tot de vierde voorronde van de Europa League.

Demba Ba deed Feyenoord in Istanbul de das om. De van Chelsea overgekomen spits was verantwoordelijk voor alle treffers van Besiktas, al kreeg de Senegalees de nodige hulp van de Rotterdamse defensie.

Feyenoord begon nog wel goed aan de wedstrijd. Met name Ruben Schaken zorgde aan de rechterkant voor veel dreiging. De Amsterdammer stond vorige week nog in de verdediging, maar Rutten koos woensdag wel voor Schaken in de aanval. Dat ging ten koste van Wesley Verhoek.

In het centrum van de verdediging waren de linksbenige Joris Mathijsen en Terence Kongolo opgesteld, waardoor Sven van Beek de rechtsback was. De jonge verdediger ging na een half uur gruwelijk in de fout.

Van Beek liet zich de bal kinderlijk eenvoudig ontfutselen door Mustafa Pektemek. De aanvaller tikte de bal vervolgens breed naar Ba, die met het nodige geluk doelman Erwin Mulder verschalkte.

Feyenoord leek van slag en kon in het restant van de wedstrijd nog nauwelijks gevaarlijk worden. Voorin kon Mitchell te Vrede geen potten breken en ook Jean-Paul Boëtius kwam weinig in het stuk voor.

Precisie

Toch kwam de equipe van Rutten in de zeventigste minuut op gelijke hoogte via Elvis Manu. De invaller omspeelde knap Pedro Franco en wipte de bal vervolgens over doelman Tolga Zengin heen.

Feyenoord had op dat moment nog één doelpunt nodig om een verlenging af te dwingen en slaagde daar bijna in, ware het niet dat de inzet van Lex Immers de precisie miste.

Twee minuten later viel de Rotterdamse droom in duigen. Ba werd de gevierde man aan Turkse zijde. De aanvaller schoot eerst raak op aangeven van Olcay Sahan en profiteerde niet veel later van een foute terugspeelpass van Kongolo.

Mathijsen baalt van misser Mathijsen: 'Zo'n bal moet erin' I Rutten: 'Niet te lang stilstaan bij nederlaag' I Clasie: 'Besiktas wachtte op onze fouten'