Door een slepende liesblessure heeft Churandy Martina dit jaar nog geen toptijden gelopen, maar de nu pijnvrije sprinter ziet zichzelf desondanks als de favoriet op de 100 en 200 meter volgende week bij de EK atletiek in Zürich.

"Het is geen probleem om weer bij mijn oude toptijden in de buurt te komen. Dat moeten we gewoon gaan doen. De favoriet is Churandy Martina, ik ga voor goud", zegt de regerend Europees kampioen op de 200 meter en de 4x100 meter estafette woensdag op Papendal.

De 30-jarige Martina heeft dit jaar nog geen enkele wedstrijd voluit kunnen lopen door een chronisch probleem bij de aanhechting van de lies aan het bot. "Maar ik ben nu klaar om te lopen, ik heb geen pijn meer."

Begin juni, bij de FBK Games in Hengelo, vertelde de nummer zes van de olympische 100 meter van Londen nog dat hij door de liesblessure maar 'met één been' liep.

"Ik wist eerst niet wat het was, maar de dokter kon door een MRI-scan zien wat het probleem was. Het is een chronisch iets dat wel weg kan gaan. Maar soms gaat het snel weg en soms wat minder snel."

2020

De constante pijn en het daardoor tot nu toe allesbehalve ideale seizoen hebben nooit voor twijfels gezorgd bij de altijd optimistische Martina.

"Als ik denk dat het niet goed komt, dan komt het ook niet goed. Ja, het was soms wel frustrerend, want je wil altijd op je best je wedstrijden lopen. Maar ik denk altijd positief. Als ik dat niet meer doe, dan ben ik klaar met lopen."

En de 30-jarige atleet heeft juist nog helemaal geen plannen om te stoppen. "Ik wil nog twee Spelen doen, tot en met 2020. Dan ben ik misschien klaar. Blessures? Daar heeft iedereen last van. Kijk naar Usain Bolt, die heeft pas net zijn eerste wedstrijd van het seizoen gelopen bij de Commonwealth Games."

In de aanloop naar de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro wil Martina eerst zijn twee Europese titels prolongeren. Bovendien komt hij ook nog uit op de 100 meter. De op Curaçao geboren sprinter heeft er nooit aan gedacht om vanwege zijn blessure een minder zwaar programma te gaan lopen in Zürich. "Ik heb hiervoor getraind, dus we gaan gewoon lopen."

Lees het volledige interview met Churandy Martina