Howard Webb heeft na 25 jaar per direct een punt gezet achter zijn loopbaan als scheidsrechter.

De 43-jarige Brit gaat aan de slag als technisch directeur van de Engelse scheidsrechterscommissie PGMOL. Hij floot in 2010 de WK-finale tussen Nederland en Spanje (0-1).

Tijdens die eindstrijd deelde Webb veertien gele kaarten uit. John Heitinga incasseerde twee gele kaarten en moest dus met een rode kaart het veld verlaten.

Na afloop kreeg Webb kritiek omdat hij Nigel de Jong slechts een gele kaart gaf voor hard inkomen op Xabi Alonso. 

Voorste rij

"Ik kijk er heel erg naar uit om iets nieuws te gaan doen", vertelt Webb op de website van de Premier League.

"Meer dan een decennium heb ik op de voorste rij gezeten bij Premier League-duels. Ik had ook het geluk om actief te zijn op negen FIFA- of UEFA-toernooien en om Champions League-wedstrijden te fluiten." 

De in Rotherham geboren Webb was sinds 1989 actief als scheidsrechter. Hij begon in de lokale competities en debuteerde op 18 oktober 2003 in de Premier League bij de wedstrijd tussen Wolverhamption Wanderers en Fulham. In totaal floot hij meer dan 500 wedstrijden op het hoogste Engelse niveau.

De laatste acht jaar was de oud-politieman ook actief in de Champions League en op de EK's van 2008 en 2012. Naast het WK van 2010 floot hij ook op het afgelopen WK in Brazilië. Zijn laatste duel was Brazilië-Chili in de achtste finales.

Nieuwe functie

Als technisch directeur van de PGMOL - een nieuwe functie - zal Webb zich gaan bezighouden met de ontwikkeling van scheidsrechters.

Hij zal rapporteren aan algemeen directeur Mike Riley van de PGMOL én deel uitmaken van diens managementteam.

Webb heeft veel zin in zijn nieuwe functie. "Het is belangrijk dat kennis wordt doorgegeven. Zelf moet ik ook nog het een en ander leren. Dat kan uitstekend in mijn nieuwe werkomgeving. Ons gezamenlijke doel is het verbeteren van de arbiters."