Feyenoord moet woensdagavond zorgen voor een Nederlands unicum om ten koste van Besiktas de laatste voorronde te bereiken in de Champions League.

De Rotterdammers verloren afgelopen week voor eigen publiek met 2-1 van de nummer drie van de vorige Turkse competitie.

Nog nooit plaatste een club uit Nederland zich voor de volgende ronde van een Europees toernooi na een thuisnederlaag met die cijfers.

Het is vijf keer gebeurd dat een Nederlandse club met een dergelijke uitgangspositie begon aan de return, voor het laatst in 2010, toen Ajax uit de Europa League vloog tegen Juventus.

De Amsterdammers werden in de halve finale van de Champions League van 1997 ook al uitgeschakeld door Juventus na een 2-1 verliesbeurt in eigen huis.

Zwakke reeks

De andere Nederlandse clubs die een dergelijke nederlaag niet meer te boven kwamen, waren Feyenoord (1975/1976 in de UEFA Cup tegen Ipswich Town), PSV (1983/1983 in de UEFA Cup tegen Nottingham Forest) en sc Heerenveen (2004/2005 in de UEFA Cup tegen Newcastle United).

Feyenoord probeert tegen Besiktas ook een einde te maken aan een zwakke reeks: de Rotterdammers wonnen slechts één van hun laatste dertien Europese duels.

De wedstrijd in Istanbul begint om 19.30 uur en staat onder leiding van de Duitse scheidsrechter Felix Zwayer.

Rutten: 'De moraal in het team is heel erg goed'