De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag geoordeeld dat de gemeente Alkmaar en AZ de onderhandelingen over het complex niet hoeven te hervatten. De gemeente wilde afdwingen dat AZ het complex in Alkmaar bouwt. 

De rechter constateerde dinsdag dat de onderhandelingen over de vestiging van het complex aan de Alkmaarse Westrand 'tot mislukken zijn gedoemd'. Verder onderhandelen noemde de rechter zelfs 'een zinloze rituele dans' zonder 'enige reële kans op een positief resultaat'. 

De gemeente sleepte AZ vorige maand voor de rechter nadat de club in mei had besloten naar Zaanstad te verhuizen.

De club mag volgens de gemeente niet verhuizen omdat beide partijen in 2011 afspraken dat het nieuwe complex aan de Alkmaarse Westrand zou worden ontwikkeld. 

AZ stelde echter dat het om een intentieovereenkomst ging en dat onderhandelingen onmogelijk zijn af te dwingen op een moment dat het besluit om te verhuizen al is genomen. De rechter ging daarin mee. 

Korte termijn

De club wil naar Zaanstad verhuizen omdat daar al op korte termijn kan worden begonnen met bouwen. De jeugd moet vanaf volgend jaar op het complex spelen. Het eerste elftal volgt later naar de plek waar een deel van de roots van de club ligt. 

Technisch directeur Earnest Stewart is blij met de uitspraak. "We verwachten binnenkort onze plannen omtrent Zaanstad bekend te maken.

"AZ blijft sowieso met het eerste elftal in Alkmaar spelen. De gemeente is een belangrijke partner", stelt Stewart. "Hopelijk kunnen we spoedig de gesprekken met Alkmaar aangaan om de onderlinge relatie te herstellen. We hebben elkaar nodig."

Het is nog onduidelijk of de gemeente Alkmaar in hoger beroep gaat. In een reactie laat de gemeente weten teleurgesteld te zijn. De gemeente houdt vol dat AZ afspraken heeft geschonden. 

Ze 'gaat zich beraden op de mogelijkheden', aldus een schriftelijke verklaring. "Daartoe behoort uiteraard dat de gemeente bereid is om in gesprek met AZ te gaan over de uitspraak en de gevolgen ervan."