SITTARD - In een bijna vol eigen stadion kon Fortuna Sittard vrijdagavond de lang verwachte degradatie naar de eerste divisie niet langer uitstellen. Een nauwelijks gemotiveerd Feyenoord beroofde de Limburgers door een kleine zege (1-2) van het laatste sprankje hoop op lijfsbehoud. De club, nog niet zo lang geleden geroemd om zijn vele talenten, keert na zeven jaar het hoogste niveau de rug toe.
Fortuna
Feyenoord

Het was uitgerekend Paauwe die Fortuna Sittard het nekschot toediende. De Feyenoorder, samen met Van Bommel, Ricksen en Hofland exponent van de goede jeugdopleiding van de Limburgers, maakte in de 66e minuut de tweede treffer voor zijn ploeg: 1-2. Fortuna Sittard kan zich gaan bezighouden met het vormen van een nieuw elftal. De ploeg verliest deze zomer zeventien contractspelers.

Race

Feyenoord blijft in de race om een ticket voor de Champions League. De Rotterdammers werden met de zege ruim beloond voor hun zwakke optreden.

Het is deels begrijpelijk dat Feyenoord zich op dit moment blind staart op de finale van de UEFA-beker tegen Borussia Dortmund. De club wacht al sinds de landstitel van 1999 op een aansprekende prijs. Het laatste succes in een Europees bekertoernooi dateert alweer uit 1974 toen Tottenham Hotspur in de eindstrijd van de UEFA-beker werd verslagen.

Populariteit

De clubleiding van Feyenoord zal evenmin mopperen over de behaalde finaleplaats. De volksclub is dit jaar nog populairder dan in 1970 toen ze de Europa Cup 1 won. Naar verwachting komen dit jaar meer dan een miljoen bezoekers in De Kuip en nog nooit werden er zoveel clubartikelen als dit jaar verkocht. Maar met een blik op de nooit uitpuilende clubkas weet het clubbestuur echter ook dat Feyenoord zich een jaartje zonder Champions League eigenlijk niet kan veroorloven.

Na achtereenvolgende gelijke spelen tegen
RKC
NAC
PSV

Van Hooijdonk

Bij toeval leed Feyenoord geen puntverlies. Van Hooijdonk promoveerde in de 24e minuut de eerste kans van zijn club tot de openingstreffer. Leonardo lokte handig een vrije trap uit bij Dirkx waarna Van Hooijdonk alweer voor de tiende keer dit seizoen vanuit een vrije trap scoorde. Ook Fortuna Sittard had slechts een kansje nodig om te scoren. Hamming werkte in de veertigste minuut op aangeven van Landerl de openingstreffer achter Zoetebier.

Hamming kreeg even na rust een riante kans op de tweede treffer van de Limburgers. De spits verscheen alleen voor Zoetebier maar schoot over. Feyenoord drong nauwelijks aan maar werd in de 66e minuut alsnog ruim beloond voor de gemakzuchtige instelling.

Paauwe schoot zijn oude club met een welgemikt schot naar de eerste divisie. Alsof het allemaal nog niet erg genoeg was haalde Fortuna Sittard met maar tien man het laatste fluitsignaal. Verdediger Dirkx kreeg vlak voor tijd van scheidsrechter Luinge zijn tweede gele kaart van de wedstrijd.

/DOSSIEREredivisie