Xavi stelt zich niet meer beschikbaar voor de Spaanse nationale ploeg. Dat heeft de 34-jarige middenvelder van FC Barcelona dinsdag laten weten bij een persconferentie.

"Ik geloof dat mijn tijd als international erop zit", aldus Xavi, die met Spanje het EK 2008, het WK 2010 en het EK 2012 won en werd uitgeroepen tot beste speler van het EK 2008. 

"Ik bedank iedereen die in wat voor functie dan ook betrokken is bij het team. Het waren fantastische jaren."

Xavi zat ook in de Spaanse selectie voor de Olympische Spelen van 2000, het WK van 2002, het EK van 2004 en het WK van 2006. Tevens nam hij deel aan de Confederations Cup van 2009 en 2013. 

In veertien jaar speelde Xavi liefst 133 keer voor de Spaanse nationale ploeg. Hij kwam twaalf maal tot scoren. Alleen doelman Iker Casillas kwam vaker in actie voor de 'Selección': 156 keer.

Nederland

De laatste interland van Xavi was de met 5-1 verloren WK-wedstrijd tegen Nederland in Salvador op 13 juni. Spanje herstelde zich niet meer van deze nederlaag en verliet de mondiale titelstrijd al na de poulefase.

Opvallend genoeg speelde Xavi zijn eerste interland eveneens tegen Nederland, een oefenduel op 15 november 2000. Ook die wedstrijd won Oranje, met 2-1.

"Eigenlijk was ik al van plan om na het EK 2012 te stoppen met de nationale ploeg, maar ik liet mij overtuigen om door te gaan tot en met Brazilië", legde Xavi uit. "Natuurlijk was dat toernooi een grote teleurstelling voor iedereen."

Na David Villa is Xavi de tweede Spaanse international die zijn afscheid van de nationale ploeg aankondigt. Bondscoach Vicente del Bosque blijft gewoon aan.

FC Barcelona

Xavi bevestigde tijdens de persconferentie dat hij dit seizoen blijft bij FC Barcelona. De spelmaker werd de afgelopen weken in verband gebracht met een transfer naar de Verenigde Staten of Qatar.

"Ik ben heel blij dat we een nieuw tijdperk zijn begonnen bij deze club", meldde Xavi. "Natuurlijk ben ik geen twintig meer, maar ik ben nog zo gemotiveerd als een kind."

FC Barcelona versterkte zich met onder anderen met Luis Suarez en Ivan Rakitic en ruilde trainer Gerardo Martino in voor Luis Enrique.