Roman Kreuziger gaat zijn voorlopige schorsing door de internationale wielrenunie UCI aanvechten bij het CAS, het internationale sporttribunaal. Hierdoor hoopt hij alsnog aan de Vuelta a España mee te doen.

"Ik ben zwaar gefrustreerd over deze situatie. Het wordt mij onmogelijk gemaakt om mijn werk te doen", vertelt Kreuziger dinsdag op zijn website.  

"Ik ben geen valsspeler en ik heb geen doping gebruikt. Experts bevestigen dat er geen enkel bewijs is voor mijn vermeende dopinggebruik. Dit loopt al vanaf juni 2013, maar er is nog steeds geen formele zaak tegen mij geopend. Desondanks ben ik voorlopig geschorst. Ik hoop dat dit snel opgelost kan worden en het geen politieke zaak wordt."

Onafhankelijk

De 28-jarige renner van Tinkoff-Saxo laat in de verklaring onder meer weten dat drie onafhankelijke experts hebben aangetoond dat er niks mis is met de waardes in zijn biologisch paspoort en de dopingauthoriteit CADF er naast zit met zijn conclusie.

"De bloedwaardes zijn geen enkele keer boven de limieten gekomen die door de UCI zelf zijn gesteld. Eén keer raakt de waarde de limiet, maar dat kwam door extreme uitdroging bij een niet succevol verlopen bergetappe in de Giro van 2012."

Tour de France

Tinkoff-Saxo nam de 28-jarige Tsjech niet mee naar de Tour de France, nadat bekend werd dat er onderzoek gedaan werd naar zijn biologische paspoort. 

Omdat het naar de zin van zijn ploeg te lang duurde voordat de UCI duidelijkheid gaf over de zaak, wilde Tinkoff-Saxo hem de Ronde van Polen laten rijden. 

Een dag voor het begin van de ronde stak de UCI daar een stokje voor door Kreuziger voorlopig te schorsen. Brian Cookson, voorzitter van de wielerunie, verdedigde deze schorsing door te stellen dat schommelingen in het biologisch paspoort hetzelfde moeten worden behandeld als een positieve dopingtest van de A-staal.