Adam Silver, de baas van de NBA, verwacht dat spelers uit de Amerikaanse basketbalcompetitie voorlopig mee mogen blijven doen aan internationale competities zoals de Spelen, maar er zal wel een serieuze discussie gaan plaatsvinden.

Door de dubbele beenbreuk die Indiana Pacers-ster Paul George vrijdag opliep in een trainingswedstrijd van het Amerikaanse basketbalteam is het debat weer opgelaaid of NBA-clubs hun duurbetaalde spelers wel moeten afstaan aan nationale ploegen.

"Ik verwacht op dit moment geen grote veranderingen in de medewerking van de NBA aan internationale competities", laat Silver in een verklaring aan ESPN weten.

"Het is alleen wel duidelijk dat dit een onderwerp zal zijn waarover gesproken wordt bij de volgende vergadering van ons regelcomité in september en bij de vergadering in oktober van onze clubeigenaars."

"We zullen natuurlijk de voors en tegens blijven afwegen van onze deelname aan internationale competities."

Dream Team

Sinds de Olympische Spelen van 1992 mogen NBA-spelers meedoen aan het grootste sportevenement ter wereld.

Het 'Dream Team' haalde dat jaar met overmacht het goud binnen in Barcelona en de aanwezigheid van supersterren als Michael Jordan, Scottie Pippen, Charles Barkley, Larry Bird en Magic Johnson vergrootte de populariteit van basketbal aanzienlijk buiten Amerika.

Hierdoor kregen steeds meer internationale spelers een contract bij een NBA-team. Afgelopen seizoen hadden de dertig ploegen 92 basketballers in hun selecties die niet in de VS waren geboren, een record.

Gegroeid

Silver geeft toe dat de sport basketbal sterk gegroeid is sinds 1992. "En het is ook belangrijk om op te merken dat onze spelers zich vaak sterk hebben ontwikkeld door voor hun nationale teams te spelen. Blessures kunnen bovendien altijd gebeuren."

Dallas Mavericks-eigenaar Mark Cuban, altijd al de meest uitgesproken tegenstander van NBA-deelname aan de Spelen, herhaalt nog maar eens dat hij wil dat de NBA een eigen wereldkampioenschap gaat organiseren.

"Het IOC speelt nu met de NBA. Teams nemen grote financiële risico's zodat het IOC ontzettend veel geld kan verdienen. De grootste truc die het IOC ooit heeft uitgehaald, is dat het de wereld ervan heeft overtuigd dat de Spelen om patriottisme en nationale trots gaan en niet om geld."

WK

De Amerikaanse ploeg bereidt zich zonder George, die waarschijnlijk het komende NBA-seizoen ook zal moeten missen, voor op het WK, dat op 30 augustus van start gaat in Spanje.

LeBron James zal niet meedoen, maar onder meer Kevin Durant, de meest waardevolle speler van het afgelopen NBA-seizoen, zit wel in de selectie van coach Mike Krzyzewski.