Petr Vakoc heeft maandag op knappe wijze de tweede etappe van de Ronde van Polen gewonnen. De jonge Tsjech hield na een lange vlucht het peloton achter zich en kwam solo aan in Warschau.

De 22-jarige renner van Omega Pharma-QuickStep reed op zo'n dertig kilometer van de streep weg bij zijn twee medevluchters Bartlomiej Matysiak en Przemyslaw Kasperkiewicz, waarmee hij al vroeg in de etappe van 226 kilometer was ontsnapt.

Vervolgens hield de voormalig Tsjechisch kampioen tijdrijden bij de beloften stand tegen de jagende meute, ondanks het feit dat onder meer Belkin veel kopwerk deed voor Theo Bos.

De Australiër Michael Matthews won op 21 seconden van de winnaar de sprint van het peloton en vierde dat alsof híj de zege had gepakt. De derde plek ging naar de Belg Boris Vallée, voor Ramon Sinkeldam.

Leiderstrui

Vakoc nam ook de leiderstrui over van Yauheni Hoetarovitsj, die zondag de eerste etappe won en maandag vijfde werd. Hij heeft nu een voorsprong van 27 seconden op de kampioen van Wit-Rusland.

Sinkeldam is de beste Nederlander in het klassement op de veertiende plaats. De renner van Giant-Shimano geeft 37 tellen toe op Vakoc.

De zevendaagse WorldTour-koers in Polen duurt nog tot en met zaterdag. Vorig jaar was Pieter Weening de eindwinnaar