De KNVB heeft bij de FIFA en de International Football Association Board toestemming gevraagd om videoarbitrage te testen in de beloftencompetitie en mogelijk later in het seizoen ook in het bekertoernooi.

Na overleg met de FIFA eind deze maand zal het voorstel worden ingediend bij de IFAB, het internationale orgaan dat de spelregels vaststelt.

Mocht zij akkoord gaan, dan verwacht de KNVB in november te starten met videoarbitrage in de beloftencompetitie hetgeen bij succes wordt voortgezet in de halve finales en de eindstrijd van de KNVB-beker.

"Het afgelopen seizoen hebben we het systeem al 'offline' getest", vertelde projectleider Raymond van Meenen maandagochtend bij de KNVB in Zeist.

"Die offline testen hebben aangetoond dat de videoreferee zeer waardevol kan zijn. Het gaat daarbij om drie of vier beslissingen per wedstrijd. Hopelijk kunnen we de FIFA en de IFAB nu ook overtuigen."

De videoarbiter zal vanuit een bus meekijken tijdens de wedstrijd. Van Meenen: "En dat zal altijd een actieve scheidsrechter zijn of een arbiter die niet lang geleden gestopt is. Maar de scheidsrechter op het veld blijft de eindverantwoordelijke."

"De videoscheidsrechter adviseert alleen. Daarnaast krijgen de coaches ook de mogelijkheid om een zogeheten challenge aan te vragen. Waarschijnlijk wordt dat er één per helft."

Doellijntechnologie

De KNVB maakte maandagochtend ook bekend dat het de test met doellijntechnologie voortzet.

Tot de winterstop zullen er in de Arena bij elke thuiswedstrijd van Ajax camera's registreren of de bal wel of niet over de lijn is. Na de winterstop verplaatst het experiment zich naar De Kuip voor alle thuiswedstrijden van Feyenoord.

Ook wordt de proef met de vijfde en zesde official op de achterlijn voortgezet. Vanaf de achtste finales van de KNVB-beker en in de finales van de play-offs worden de twee extra arbiters ingezet.

In de Europa League wordt al langer gebruikgemaakt van een vijfde en zesde man. Doellijntechnologie werd op het WK in Brazilië al gebruikt.

Uitingen

Regelwijzigingen zijn er niet in de eredivisie, al gaat de arbitrage strenger letten op spelers die een shirt met daarop een persoonlijke, religieuze of politieke boodschap tonen. In principe staat hiervoor een gele kaart.

Als de scheidsrechter niet heeft geconstateerd dat een speler zo'n uiting getoond heeft dan kunnen er op basis van de beelden nog maatregelen genomen worden. Dit kan niet achteraf een gele kaart zijn.

Het moet nog blijken wat deze maatregelen dan wel omvatten.