Yauheni Hoetarovitsj heeft zondag de eerste etappe van de Ronde van Polen gewonnen. De kampioen van Wit-Rusland was de beste na een chaotische etappe én sprint.

Bij afwezigheid van de echte topsprinters reed de Rus Roman Maikin naar de tweede plek, voor de Italiaan Manuele Mori. Theo Bos was op de veertiende plaats de beste Nederlander.

De renners kregen in de laatste 40 van de 226 kilometer van de vlakke etappe tussen Gdansk en Bydgoszcz te maken met beestenweer en dat leverde chaotische taferelen op.

Zo moest het peloton uitwijken voor omgevallen bomen op de weg lag en gleden met grote regelmaat coureurs onderuit op de gladde wegen. De temperatuur zakte bovendien in ijltempo van 36 naar 16 graden Celsius.

Vijf man vormden al vroeg in de etappe een kopgroep: de Fransman Jimmy Engoulvent, de Polen Kamil Gradek en Maciej Paterski, de Oostenrijker Matthias Krizek en de Rus Anton Vorobev. Het kwintet kreeg alle ruimte van het weinig tempo makende peloton.

Tinkoff

Na een maximale voorsprong van dertien minuten liep de voordelige marge gestaag terug, maar door de gevaarlijke omstandigheden in de finale stokte de achtervolging enigszins. Met nog 25 kilometer te gaan hadden de vijf vooraan nog steeds ruim drie minuten.

Onder impuls van Tinkoff-Saxo, dat met thuisrijder Rafal Majka een favoriet voor de eindzege in de gelederen heeft, werd de laatste vluchter Paterski op anderhalve kilometer van de streep toch nog bijgehaald.

In de sprint leek Giant-Shimano-sprinter Luka Mezgec een goede kans te maken, maar de Sloveen reed de hekken in en ging hard onderuit. AG2R-renner Hoetarovitsj had daar geen last van en spurtte naar de zege en de eerste leiderstrui.

De zevendaagse WorldTour-koers in Polen duurt nog tot en met zaterdag, wanneer een tijdrit van 25 kilometer op het programma staat. Vorig jaar pakte Pieter Weening de eindzege.