De Nederlandse volleybalsters hebben in de World Grand Prix ook hun zesde duel tot een goed einde gebracht.

Oranje won de beslissende set opnieuw overtuigend: 15-25, 25-20, 25-19, 21-25 en 15-9.

De resterende drie wedstrijden in de voorronde zijn volgend weekeinde in Doetinchem met Puerto Rico, België en Polen als tegenstanders.

Het nog ongeslagen Nederland kan voor eigen publiek een plek in de Final Four, de tussenfinale in Polen, veilig stellen. De winnaar van dat toernooi doet mee aan de Final Six.

Hoog tempo

Bondscoach Gido Vermeulen gunde tegen de Noord-Amerikanen spelverdeelster Laura Dijkema, diagonaalaanvalster Manon Flier en middenblokkeerster Carlijn Jans een basisplaats.

Zij kantelden het duel met België en hielpen in hoog tempo en met veel kracht een achterstand van 0-2 in sets weg te werken. Ook Lonneke Slöetjes mocht beginnen.

Een en ander ging ten koste van onder anderen Celeste Plak. De 18-jarige passer-loopster, die in de Italiaanse competitie aan de slag gaat bij Bergamo, had ook een groot aandeel in de zege op België. Lang rust was haar zondag niet gegund. Vermeulen moest na de dramatische start al snel ingrijpen en had de jongelinge hard nodig.

Topscoorster

Plak stelde opnieuw niet teleur en werd met zeventien punten, één meer dan aanvoerster en stabiele factor Robin de Kruijff, zelfs topscoorster. Judith Pietersen, voor Flier, spelverdeelster Femke Stoltenborg en Yvon Belien vielen eveneens goed in.

In de beslissende fase verschenen toch Flier en aangeefster Dijkema weer binnen de lijnen om het karwei te helpen afmaken.

Pietersen weet de wisselvalligheid zondag aan vermoeidheid na twee lange weken en zware duels. "Het was niet verwacht dat we een punt zouden verspelen tegen Canada, maar het is niet bij ons opgekomen dat we de wedstrijd ook konden verliezen. Uiteindelijk hebben we de klus geklaard met veel concentratie.''

Vermeulen, die een gele kaart kreeg omdat hij tijdens een pauze te lang op de wc zat, was het met haar eens. "Mijn team was moe na de powertraining van gisteren, die nodig was ter voorbereiding op de komende weken. We hebben het met zo veel mogelijk speelsters geprobeerd, maar pas op het eind was de goede mix gevonden.''