PEC Zwolle heeft na de KNVB-beker ook de Johan Cruijff Schaal gewonnen. In de Amsterdam Arena was het elftal van Ron Jans wederom te sterk voor Ajax: 1-0.

Vooraf zei Ajax-coach Frank de Boer nog dat zijn ploeg vol revanchegevoelens zat na de pijnlijke 5-1 nederlaag tegen de Zwollenaren in de bekerfinale van afgelopen seizoen.

In de praktijk bleek daar niet veel van. Ajax speelde zomeravondvoetbal in een te laag tempo. Omdat PEC daar veelvuldig in mee ging, werd het een saaie eerste helft.

Ergens was het gezien de nodige spelerswisselingen van deze zomer wel te begrijpen dat de spelers van beide clubs nog zoekende waren. Ajax miste bovendien nog de WK-gangers Daley Blind, Jasper Cillessen en Joël Veltman.

Onder anderen nieuwkomer Nick Viergever startte bij de Amsterdammers daarom in de basis. Een gelukkig debuut in de Amsterdam Arena werd het niet voor de ex-speler van AZ.

Blessure Viergever

Na sterk doorzetten kreeg hij al vroeg in de wedstrijd de grootste kans van de eerste helft. Bij zijn doelpoging, die tegen de paal eindigde, raakte Viergever echter geblesseerd. Hij probeerde het nog een poosje, maar moest zich kort voor rust laten vervangen.

Buiten dat moment was PEC de gevaarlijkste ploeg. Bij het team van coach Ron Jans was de eindpass echter vaak net niet goed genoeg om de ruimte achter de Ajax-defensie te benutten.

Mustafa Saymak werd wel een keer goed vrijgespeeld, maar zijn stift eindigde boven keeper Kenneth Vermeer op het dak van het doel. Na 44 minuten was Jesper Drost op weg naar de beste Zwolse mogelijkheid van het eerste bedrijf. Niklas Moisander legde de PEC-aanvaller echter net buiten het strafschopgebied neer toen die hem uitkapte. Met een gele kaart kwam de Ajax-aanvoerder goed weg.

In aanvallend opzicht kon Ajax zich, met huurling Arkadiusz Milik als spits en Lasse Schöne en Ricardo Kishna op de flanken, ook in de tweede helft nauwelijks onderscheiden. Slechts een vrije trap van Schöne leverde bijna een treffer op, maar doelman Diederik Boer pareerde het schot.

Sterke actie

De opvallendste spelers liepen sowieso aan Zwolse zijde. Kamohelo Mokotjo heerste net als in de bekerfinale op het middenveld. De Zuid-Afrikaan stond na 55 minuten dan ook aan de basis van de 1-0. Na een sterke actie volgde een perfecte voorzet op Stef Nijland, die eenvoudig raak kon mikken.

Ajax leek nauwelijks van zins het nakende gezichtsverlies in eigen huis te voorkomen. Dat zei iets over de status van de Johan Cruijff Schaal, maar hield ook in dat Ajax voetballend snel de nodige stappen moet maken. In de eerste drie speelronden van de eredivisie wachten immers ontmoetingen met achtereenvolgens Vitesse, AZ en PSV.

In de slotfase zette Ajax nog wel aan en moest keeper Boer redding brengen op een kopbal van Niklas Moisander en een schot van Davy Klaassen. Toen waren aanvallers Kolbeinn Sigthorsson en debutant Anwar El Ghazi al in de ploeg gekomen om nog iets te forceren.

Het bleek niet genoeg, waardoor PEC enkele maanden na de bekerwinst al weer een prijs mag bijschrijven.

Schöne: 'Moeten ons niets laten aanpraten' | Jans: 'We hebben twee keer verdiend gewonnen van Ajax'PEC Zwolle achtste club op erelijst Johan Cruijff Schaal | De Boer ziet Ajax dezelfde fouten maken als in bekerfinale