Marianne Vos heeft zondag de Sparkassen Giro gewonnen. De koers in het Duitse Bochum was voor het eerst opgenomen in de wereldbekerreeks.

Vos versloeg in de sprint van een eerste groep van zo'n 25 rensters de Italiaanse Giorgia Bronzini.

De Britse Lizzie Armitstead, die zelf zondag de wegrace won bij de Commonwealth Games in Glasgow, blijft leider in de wereldbekerstand.

Vos vergeleek de wedstrijd in het Ruhrgebied met de door haar vorige week gewonnen La Course op de Champs-Elysées. 

''Het parcours was net zo zwaar en het koersverloop vrijwel identiek. Wij wilden de wedstrijd hard maken, maar toen bleek dat het zou uitdraaien op een sprint heeft de ploeg er vooral voor gezorgd dat ik zo goed mogelijk geplaatst zou zijn'', vertelde Vos bij de NOS.

Fit en fris

Het was de wereldkampioene van Rabo/Liv die als eerste uit de laatste bocht kwam voor een iets dalend laatste recht eind. ''Ik had al een kleine voorsprong en toen was het een kwestie van hard doorgaan.''

Het was pas Vos' tweede optreden in een wereldbekerwedstrijd dit seizoen. ''Het klassement is daarom geen optie, maar ik ben tevreden met mijn seizoensopbouw. Ik voel me nog steeds fit en fris.'' Vos verdedigt volgende maand haar wereldtitel in het Spaanse Ponferrada.