De Italiaanse justitie heeft bevestigd dat de de dood van oud-wielrenner Marco Pantani opnieuw zal worden onderzocht.

"Het is onze plicht het onderzoek te heropenen'', aldus Paolo Giovagnoli, hoofdaanklager van de rechtbank van Rimini. "We bestuderen het materiaal dat Pantani's moeder ons geleverd heeft.''

De bevestiging volgt op een mededeling van Pantani's moeder Tonina op haar Facebookpagina. "Het is op 2 augustus zestien jaar geleden dat Marco de Tour won. Aan alle mensen die in hem geloofden, meld ik dat het onderzoek naar zijn dood is heropend'', postte ze zaterdag.

Op dezelfde dag plaatste de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport een reconstructie die moet aantonen dat 'De Piraat' niet zelf verantwoordelijk was voor de toediening van de overdosis cocaïne waaraan hij tien jaar geleden in een hotelkamer in Rimini gestorven is.

Bedreigd

In de reconstructie wordt beschreven hoe de verslaafde wielrenner gedwongen zou zijn in water verdunde cocaïne tot zich te nemen om zo de schijn van een overdosis te wekken. Pantani zou kort daarvoor twee keer contact hebben gezocht met de receptie met het verzoek de politie in te schakelen omdat hij werd bedreigd.

Ook werden in de hotelkamer skijacks aangetroffen terwijl hij zonder bagage was ingecheckt. Daarbij was er sprake van een hoofdwond waarvoor geen verklaring werd gevonden.

"Ik zal pas stoppen als de waarheid over Marco bekend is'', meldt Tonina Pantani zondag in de krant la Repubblica. "Ze hebben hem vermoord en ik heb altijd geweten dat het op deze manier is gebeurd. Mijn gevoel is altijd geweest dat hij iets had ontdekt en dat iemand anders vond dat hij moest zwijgen.''