Manon Kamminga heeft zondag op de laatste dag van de EK inline-skaten haar tweede gouden medaille gepakt. De 22-jarige Nederlandse was in het Duitse Geisingen de beste op de marathon.

Kamminga bleef de Italiaanse Francesca Lollobrigida en de Duitse Katharina Rumpus voor. Ze volgt zo landgenote Elma de Vries op, die vorig jaar in Almere de beste was na ruim 42 kilometer.

De Haulerwijkse won eerder dit toernooi voor de vierde keer op rij de 1000 meter op de baan en was individueel ook nog goed voor twee keer zilver en één keer brons.

Kamminga veroverde vorig jaar bij de EK in Almere nog zeven Europese titels, maar toen stonden er meer onderdelen op het programma en deed vedette Lollobrigida niet mee.

Gemeen

De winnares reageerde tegen schaatsen.nl niet heel uitbundig op haar zege. "Het was geen leuke wedstrijd. Ten eerste omdat we niet weg kwamen. Ik dacht: hoe kan het nu dat het ons niet lukt? Ik zag anderen wel met de handen op de knieën, maar we kwamen niet weg."

"Het was ook niet leuk, omdat een aantal rijdsters gewoon heel gemeen reed. Ik houd daar niet van. Maar ik ben natuurlijk wel blij dat ik heb gewonnen."

Ariëns

Crispijn Ariëns kwam later op zondag niet verder dan de vijfde plek in een race die vanwege de regen na een kilometer of vijftien stil werd gelegd, iets wat zelden gebeurd.

Felix Rijhnen pakte de Europese titel in eigen land door zijn medevluchter Guillaume de Mallevoue uit Frankrijk in de finale te verschalken. De Italiaan Fabio Francolini veroverde het brons.

Ariëns, de wereldkampioen op de marathon, zag dat de Nederlanders weinig hulp kregen in de achtervolging op de twee mannen vooraan. "We hadden de Belgen nodig in de achtervolging, maar Bart Swings (de titelverdediger, red.) wilde niet rijden. Maar nu hebben we allemaal niet voor de overwinning kunnen rijden."